Zorana Mihajlović: Nema razvoja regiona bez saobraćajne povezanosti

Ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović otvorila je regionalnu konferenciju “Transport i energetika – povezivanje Zapadnog Balkana i EU” i poručila da nema razvoja regiona bez saobraćajne i energetske povezanosti između zemalja Zapadnog Balkana.

“Mislim da ukoliko ne budemo zajednički radili na povezivanju, transportnom i energetskom, ne možemo očekivati ni onaj zajednički imenilac kojem svi težimo, a to je životni standard”, kazala je Mihajlović na konferenciji u organizaciji Ambasade Bugarske u Beogradu, povodom predsedavanja te zemlje Savetom EU.

Dodala je da nije jednostavno nijednoj zemlji Zapadnog Balkana kada se gleda na sve ono što su zemlje u prošlosti prošle, ali i gledajući na sadašnjost i sve tenzije koje postoje između samih zemalja.

“Ali, to ne znači da ne možemo zajedno da radimo i čini mi se da smo u ovih prethodnih nekoliko godina, od kada je pokrenuta inicijativa za ujedinjenje i povezivanje Zapadnog Balkana, pokazali da je to moguće”, navela je.

Zahvalila je Bugarskoj, koja je sve vreme svog predsedavanja Savetom EU radila zajedno sa Srbijom, na tome kako da se bliže povežu dve zemlje.

“Nije tu u pitanju samo fizičko spajanje zemalja, već i uklanjanje mnogih nefizičkih barijera i mislim da je to važno za ekonomiju i razvoj. Ali, ono što je osnova svega jeste stabilnost, pre svega politička, politička stabilnost svake zemlje, zajednička stabilnost Zapadnog Balkana, a samim tim sve ide boljim tokom”, istakla je Mihajlović.

Govoreći o projektima između Srbije i Bugarske, Mihajlović je istakla da su dva najznačajnija gasovod Niš-Dimitrovgrad i elektrifikacija i rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad.

“Mi to finansiramo delom iz budžeta Srbije, delom iz kredita Evropske investicione banke, kao i granta, pričam o iznosu od 260 miliona evra. Ove godine se radi eksproprijacija na teritoriji grada Niša. Mislim da je to jako važan projekat, kao što je važan i gasovod”, navela je ministarka.

Kada govorimo generalno o svim zemljama Zapadnog Balkana, Srbija ima želju da sa svim zemljama sa kojima se graniči uspostavi projekte koji nas fizički vezuju mnogo bliže, kazala je Mihajlović i dodala da se sada razgovara o projektima koji do sada nisu urađeni, kao što su početak izgradnje autoputa Niš-Merdare-Pločnik, autoput Beograd-Sarajevo i rekonstrukciji pruge Beograd-Bar.

Ambasador Bugarske Ratko Vlajkov, inače inicijator današnjeg skupa, istakao je da je ta konferencija jedan deo napora bugarskog predsedavanja Savetom EU da Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana postanu deo EU.

“Smatram da je put kojim je Srbija išla za period poslednje dve vlade vrlo koristan i da je to pomoglo zemlji da se približi EU. Svi smo mi svedoci poslednjih meseci kako se fokus EU usmerio prema Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana. Mi smo vrlo zadovoljni da je povezanost Zapadnog Balkana sa EU centralna tema”, kazao je Vlajkov.

Dodao je da je današnja konferencija jedan od dobrih koraka koji će pomoći za poboljšavanje veza između različitih stručnjaka iz Srbije i Bugarske koji se bave ovom temom.

Konferenciji prisustvuju i zamenik ministra u Ministarstvu za transport, informacione tehnologije i telekomunikacije Bugarske Velik Zančev, kao i zamenik ministra u Ministarstvu regionalnog razvoja i prostornog planiranja Bugarske Valentin Jonev.

Cilj konferencije je da se u konstruktivnoj razmeni missljenja izgradi bolje i naprednije poslovno okruženje u regionu Zapadnog Balkana i Evropi.

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Tanjug – Dimitrije Goll

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар