Biciklistička akcija Planinarskog društva „Preslap“: Uživanje u vožnji od Niša do Jelašničke klisure

Planinarsko društvo „Preslap“ iz Niša oformilo je i svoju Sekciju za biciklizam, koju vodi Milena Mickoski. Prva akcija održana je u subotu, 28. aprila 2018. godine, uz učešće dvadeset i dvoje biciklista. Po ranije usvojenom planu Sekcije, biciklisti su se uputili do Jelašničke klisure, jednog istinskog dragulja prirode u srcu Suve planine.

Trasa kretanja određena je tako da ne bude previše zahtevna, a da biciklisti mogu da uživaju u prirodnim lepotama u neposrednoj okolini Niša. Biciklisti su krenuli Vizantijskim bulevarom u Nišu, potom izašli na biciklističku stazu na Bulevaru Medijana, a onda skrenuli u Knjaževačku ulicu, u pravcu Svrljiga.

Ovom deonicom vozili su sve do „Malčanske petlje“, a odatle se spustili u selo Prosek. U ovom selu napravljen je duži odmor na samoj levoj obali Nišave, na izletištu „Jaz“, ispod moćnih stena Suve planine i vrha Kusača. Iz Proseka, biciklisti su se prebacili u susednu Jelašnicu, a onda putem ka Bojaninim vodama došli do izletišta „Potkapina“, gde su dugo odmarali, diveći se silini Suve planine, njenim oštrim stenama, i osluškujući huk Jelašničke reke.

U Niš su se biciklisti vratili preko sela Jelašnica i Niške Banje. Ukupno je prevezeno 35 kilometara.

Ova akcija je dobar uvod u naredne aktivnosti Sekcije za biciklizam Planinarskog društva „Preslap“. I naredne vožnje biće izvedene tako da ne budu previše teške, voziće se udobno, asfaltnim putevima, jer i na taj način se može obići mnogo mesta koji predstavljaju idealna odredišta za aktivni odmor, a nisu previše daleko od gradskog jezgra.

Učesnici akcije izuzetno su zadovoljni kako je Milena Mickoski vodila akciju. Vožnja je protekla u laganom ritmu, niko se nije umorio, a na izletištu „Potkapina“, Milena je svim učesnicima podelila čokoladice sa logom Planinarskog društva „Preslap“, što je bilo veliko i prijatno iznenađenje za sve. Mileni su u vođstvu akcije pomagali Petar Ratković i Miloš Stamenković.

Planinarsko društvo „Preslap“ zahvaljuje se svim biciklistima koji su se odazvali ovoj akciji, a veliku zahvalnost upućuje i Mnistarstvu unutrašnjih poslova – Odeljenju saobraćajne policije u Nišu, na praćenju kolone biciklista i obezbeđivanju celokupne akcije. Kao odgovorno sportsko udruženje, Planinarsko društvo „Preslap“ ovu akciju blagovremeno je prijavilo Policijskoj upravi u Nišu, a doprinos saobraćajnih policajaca bezbednom odvijanju akcije je ogroman.

Takođe, Planinarsko društvo „Preslap“ na savetima i podršci zahvaljuje se i Ivici Jovanoviću (Udruženje biciklista „Karavan tim“), Radetu Nikčeviću i Vladanu Stojiljkoviću.

Kako je izgledala biciklistička akcija Planinarskog društva „Preslap“, pogledajte i u foto-galeriji.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Preslap“

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар