Na “Gradini” neprijavljeni evri i auto pun neprijavljenih punjača za telefone

Bez obzira na stalne apele iz Uprave carina da se svaki iznos veći od 10.000 evra mora prijaviti na granici, putnici i dalje to ne čine, svesno rizikujući da ostanu bez novca ukoliko on tokom kontrole bude pronađen.

Neprijavljene devize otkrivene su i 4. maja 2018. godine na graničnom prelazu “Gradina” prilikom detaljne kontrole automobila „BMW X5“ nemačkih registarskih tablica, kojim su ka Turskoj putovala dvojica nemačkih državljana turskog porekla.

Na uobičajeno pitanje carinika o prijavljivanju robe i novca, obojica putnika su rekli da kod sebe imaju između 6.000 i 8.000 evra, odnosno, iznos koji nisu dužni da prijave na granici.

Putnici su kod sebe zaista imali po 7.000 evra, međutim, u kaseti ispred suvozačkog sedišta, u torbici sa auto-dokumentacijom, pronađeno je još 63.000 evra. Od ukupno 77.000 evra koliko se ispostavilo da zaista imaju, putnicima je vraćen dozvoljeni iznos od po 10.000 evra, a ostatak je zadržan do okončanja prekršajnog postupka koji je protiv njih pokrenut.

Vrlo sličan slučaj dogodio se istog dana, na istom graničnom prelazu, kada je za detaljnu kontrolu izdvojen „Volvo“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je ka svojoj zemlji putovalo troje turskih državljana. Oni su prijavili lični prtljag i rekli da svako od njih ima po 5.000 evra.

Tokom detaljne kontrole u džepovima farmerki koje su bile složene među ostalom garderobom u putnoj torbi, pronađeno je 30.000 evra, dok je u džepu jednih pantalona bilo još 5.000 evra. Još 10.000 evra pronađeno je u unutrašnjem džepu jakne jednog od putnika. Od 45.000 evra vraćen im je dozvoljeni iznos deviza, dok je ostatak od 15.000 evra privremeno zadržan.

Carinici na prelazu Gradina su u saradnji sa graničnom policijom 5. maja 2018. godine, sprečili pokušaj krijumčarenja preko 30 punjača za telefone sa pripadajućim kablovima.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigla „škoda oktavija“ turskih registarskih oznaka kojom je putovao državljanin Turske iz svoje zemlje ka Nemačkoj u društvu jednog saputnika.

Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, putnici su odgovorili da nose samo lične stvari.

Carinici su ipak odlučili da izvrše detaljan pregled tokom koga je potvrđeno da je njihova sumnja opravdana, jer je automobil bio pun neprijavljenih punjača.

Radi se o 32 stona punjača za telefone sa odgovarajućim kablovima koji su se nalazili među ličnim stvarima u gepeku, u prostoru za rezervnu gumu, na podu automobila između prednjih i zadnjih sedišta, kao i na samom zadnjem sedištu.

Nakon pregleda putnici su carinicima pokazali fakture za punjače i kablove koje glase na njihova imena, iz kojih se jasno vidi da su obojica odgovorna za neprijavljenu robu tj. za po 16 punjača i odgovarajućih kablova.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар