Najlepša akcija Planinarskog društva „Oštra čuka“ Sokobanja: „Buckići“ i „Nevenčići“ zakoračili u svet planinarstva

Reči su možda i suvišne da se opiše sva lepota događaja, istinskog praznika, koji je 5. maja 2018. godine priredilo Planinarsko društvo „Oštra čuka“ iz Sokobanje. I svake godine, u ovo vreme, vodiči i planinari iz „Oštre čuke“ izvode poletarce, dečicu, na uzvišenja u okolini Sokobanje.

Ove godine, sedmi uzastopni put organizovali su planinarsko-rekreativnu akciju za dečicu iz Predškolske ustanove „Bucko“ iz Sokobanje. Gosti akcije bili su i mališani iz Kladova, iz Predškolske ustanove „Neven“. Tako su „Buckići“ i „Nevenčići“, sa svojim vaspitačima, u divnom prolećnom danu, napravili svoje prve planinarske korake, iz predivne Sokobanje na vidikovac Popovica (443 m). Da ugođaj bude još lepši, akciji su se priključili i đaci prvaci iz Osnovne škole „Mitropolit Mihailo“ iz Sokobanje. I gle čuda, ako pomislimo gde su sada oni mališani koji su sa svojim drugarima planinarima šetali na prvoj akciji, shvatićemo da oni sada pripremaju „malu maturu“ i upisuju se u srednje škole.

Eto, toliko dugo traje ova nestvarno lepa tradicija. Planinarsko društvo „Oštra čuka“ specifično je po mnogo čemu na jugu Srbije. Sve do pre koji mesec, bili su jedini kolektiv na jugu koji organizuje čak dve velike međunarodne manifestacije (akciju u selu Vrmdža i uspon „jedan vrh, dve planine“). I to su ovi ljudi uspeli da prevaziđu, jer su otpočeli sa organizacijom velike akcije u selu Radenkovac, na planini Devici, popularnim „Radenkovanjem“. Još su i među najboljima u Srbiji po akcijama uređivanja i obeležavanjima planinarskih staza. Nema planine, vrha, uzvišenja ili staze na teritoriji opštine Sokobanja, a da vredne ruke članova Planinarskog društva „Oštra čuka“ njih nisu raskrčile, postavile putokaze, oznake…

I nema planinarskog kolektiva koji sa takvom predanošću i intenzitetom radi sa decom, kao što je Planinarsko društvo „Oštra čuka“. Predškolske ustanove i škole prosto se utrkuju da što više sasrađuju sa „Oštrom čukom“. Sedam godina uzastopno, zahvaljujući Planinarskom društvu „Oštra čuka“, svakog proleća centar Sokobanje, čuvena „promenada“, park Banjica, vrh Popovica, dobiju onu najsnažniju i najlepšu pokretačku energiju – od dece, od njihovih osmeha.

I ovogodišnja akcija za „Buckiće“ i „Nevenčiće“ počela je u centru Sokobanje. Dečica su preplavila promenadu – „Buckići“ u zelenim majicama, „Nevenčići“ u narandžastim. Isto tako i njihovi vaspitači. Malo potom, uz reku Moravicu, vesela povorka skrenula je ka parku Banjica, i odatle je izvršen uspon na Popovicu, za većinu dece prvi planinarski poduhvat u životu.

Iskrene čestitke deci, i kapa do poda vodičkom timu Planinarskog društva „Oštra čuka“, jer je i velika odgovornost voditi grupu od 200 dece, makar i na obližnju Popovicu. To, naravno, Planinarsko društvo „Oštra čuka“ može, i svake godine članovi i vodiči ovog društva sve su bolji, a odavno već, po svemu što čine za razvoj društva – najbolji su sportski kolektiv u opštini Sokobanja.

Programu ovde nije bio kraj. Nakon što su se lagano spustili u Sokobanju, „Buckići“ i „Nevenčići“ bili su posluženi pravim planinarskim ručkom – pasuljem. Priređeno je bilo i takmičenje u znanju iz prirode – kviz u kome su se nadmetali drugari iz Sokobanje i Kladova. Pobedili su znanje i drugarstvo, kao i uvek kada Planinarsko društvo „Oštra čuka“ organizuje aktivnost za planinarske poletarce.

Kako je izgledala ova planinarska akcija PD „Oštra čuka“, pogledajte i u galeriji fotografija.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Oštra čuka“ Sokobanja

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар