Udruženja se povlače iz republičkih komisija i zahtevaju formiranje novih

Novinarska i medijska udruženja (NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) odlučili su da povuku svoje predstavnike iz komisija Ministarstva kulture i informisanja za ocenjivanje medijskih projekata i smatraju da je jedini izlaz iz postojeće situacije – obustavljanje konkursnog procesa, formiranje novih konkursnih komisija u skladu sa zakonom i dobrom praksom, kao i poništavanje rezultata dosadašnjeg rada na vrednovanju predloga projekata.

Ministarstvo kulture i informisanja obesmislilo je proces konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja imenovanjem velikog broja kompromitovanih medijskih i paramedijskih radnika, iz fantomskih ili vlasti bliskih udruženja u konkursne komisije.

U pitanju su osobe koje su u prethodnom periodu, na lokalnim konkursima dodeljivali novac isključivo medijima bliskim vlasti, među kojima i onima koji svakodnevno i drastično krše Kodeks novinara Srbije, a istovremeno su diskriminisali profesionalne i kvalitetne medije koji rade u javnom interesu.

Osim toga, Ministarstvo je u komisije imenovalo kao medijske stručnjake stručnoj javnosti potpuno nepoznate osobe, u čije kvalifikacije i dobre namere – opravdano izražavamo sumnju.

NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres uložili su ogroman trud pokušavajući da pronađu izlaz iz postojeće situacije, potpuno razumevajući težak položaj mnogih medija u Srbiji, čiji opstanak zavisi i od rezultata konkursa Ministarstva, ali smo posle svega ubeđeni da je jedini izlaz iz ove situacije – ponavljanje konkursnog procesa od imenovanja komisija nadalje.

Komisije moraju da budu sastavljene od predstavnika relevantnih i reprezentativnih udruženja, nekompromitovanih osoba visoke stručnosti i moralnih načela, među kojima treba da budu i predstavnici nezavisnih institucija i udruženja građana.

NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres smatraju da su, bez obzira na neke probleme, konkursi Ministarstva u velikoj meri u proteklom periodu uvažavali javni interes, i da je žalosno da se skandalozna praksa konkursnog sufinansiranja medijskih sadržaja sa lokalnog nivoa preselila na državni.

Nezavisno udruženje novinara Srbije 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine 

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

 Asocijacija Lokal pres 

 Beograd-Novi Sad-Kragujevac, 9. maj 2018.

 

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар