U Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu otvorena izložba „Ćirilica-posteri“ bugarskog slikara Kirila Gogova

Republika Srbija se ove godine priključila velikoj porodici slovenskih naroda koji su 24. maj, Dan slovenske pismenosti, proglasili za državni praznik. Tim povodom, Narodna biblioteka Srbije je prihvatila inicijativu državnog rukovodstva i u saradnji sa Ambasadom Republike Bugarske, po prvi put zvanično obeležila 24. maj kao državni praznik u Republici Srbiji.

U prostorijama Narodne biblioteke u Beogradu svečano je otvorena izložba „Ćirilica-posteri“ autora profesora Kirila Gogova, slikara, heraldičara i grafičkog dizajnera. Izložba predstavlja autorski rad ćirilićnih skriptova koji se koriste u savremenoj tipografiji uz upoređivanje sa epigrafskim spomenicima iz istorije bugarske pismene tradicije. 

U ime Narodne biblioteke Srbije, prisutnima se obratio dr Dragan Kurašić, načelnik odeljenja za izdavaštvo i plasman knjige, koji je uvaženim predstavnicima diplomatskog kora i svim prisutnima poželeo srdačnu dobrodošlicu. Kurašić se zahvalio bugarskim prijateljima na dosadašnjoj plodnoj i izuzetno bogatoj kulturnoj saradnji, sa željom da se ovi oblici  kulturne razmene nastave. Naglasio je da će izložba biti dostupna javnosti narednih dana i pozvao sve zainteresovane da dođu u Narodnu biblioteku Srbije i pogledaju ovu postavku.

Nakon toga gostima se obratio njegova ekselencija ambasador Republike Bugarske u Beogradu, Radko Vlajkov, koji je istakao da 24. maj predstavlja veliki praznik za svaku bugarsku porodicu. To je praznik svih bivših i budućih učenika koji time izražavaju svoje poštovanje prema tradiciji pismenosti, velikoj braći Ćirilu i Medodiju i njihovom neprocenjivom značaju u kulturološkom smislu.

Bugarska se ponosi činjenicom da predstavlja  kolevku slovenske pismenosti, da je izrodila pismo koje danas koristi čak 55 zemalja sveta,  a ta čast je uveličana pre 11 godina,  kada je ulaskom Bugarske u Evropsku uniju ćirilično pismo uvršteno u tri zvanična pisma evropske porodice.  Osim vere, jezičke bliskosti i tradicije, ćirilica predstavlja jednu od glavnih spona između bugarskog i srpskog naroda, istakao je Vlajkov. Zato se Bugarska aktivno zalaže za ulazak Srbije u Evropsku uniju i veruje da će, pre ili kasnije,  ove dve zemlje zajedno biti deo evropske porodice u kojoj će nastaviti da neguju svoju ćiriličnu tradiciju.

Vlajkov je naglasio da ovogodišnje obeležavanje Dana slovenske pismenosti u Srbiji ima  poseban značaj. 24. maj je od ove godine zvanično državni praznik u Srbiji, a po obaveštenju Nikole Selakovića, generalnog sekretara kabineta predsednika Aleksandra Vučića, biće podnet predlog da od sledeće godine ovo bude i neradni dan.

Bliskost dveju država  simboliše i to da je na ovaj značajan datum par bugarskih delegacija posetilo Srbiju različitim povodom- gospodin Andrej Bocev,  načelnik odbrane Republike Bugarske, delegacija bugarske Narodne skupštine, kao i delegacija bugarskih pisaca.

Vlajkov je rekao i to da su u gradovima Dimitrovgrad i Bosilegrad, u kojima pretežno živi bugarsko stanovništvo, održane proslave u čast današnjeg praznika, a nakon njegovog izlaganja  Narodnom bibliotekom je odjeknula himna Ćirila i Metodija.

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i predstavnici ambasada Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Slovenije, Češke, Makedonije, Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije su danas u toku prepodneva položili vence na spomenik Ćirila i Metodija u Beogradu.

 Jelena Simov, Beograd

Foto: Jelena Simov / Ambasada R. Bugarske u Beogradu

Фотогалерия

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар