Stvaralac iz Babušnice predstavio se niškoj publici: Održano književno veče Saše Aranđelovića

Saša Aranđelović, pisac, filozof i planinar iz Babušnice, održao je 6. juna 2018. godine književno veče u kafeu “Dnevna soba” u Nišu. Književno veče priredilo je Planinarsko društvo “Preslap” iz Niša, u okviru planinarsko-kulturnog programa društva, a i kao odličnu promociju predstojećeg devetog međunarodnog uspona na Ruj, koji će se pod sloganom “Tradicija za budućnost” održati 23. juna 2018. godine.

Književno veče izazvalo je veliko interesovanje, i prostor je bio u celosti ispunjen poštovaocima stvaralaštva Saše Aranđelovića. Puno je planinara došlo na književno veče, a Sašu su ispoštovali i poznati književnik Branislav Janković, istoričar Vladan Stojiljković i naučnik prof. dr Pavle Premović.

Saša Aranđelović ponovo je oduševio objektivnu i književno veoma potkovanu i zrelu nišku publiku. Govorio je o svom simboličko filozofskom romanu “Pogled sa visine”, o traganju za izlazom od prolaznosti ka večnosti, o najvišim vrhovima koje svako može da osvoji, a da to nisu vrhovi planina, već veličine i vrednosne kategorije unutar ljudske duše. Saša Aranđelović osvrnuo se i na bogatu tradiciju naroda na jugu Srbije i potrebu njenog očuvanja.

Najsnažniji monolog iz romana “Pogled sa visine” najbolje govori o intelektualnim stavovima Saše Aranđelovića:

“…Prošlost i budućnost su vremenski beskonačno dugi periodi. Pretpostavimo da je ovaj život koji živimo jedan jedini koji imamo. Pitanje je: kako to da on baš sada traje? Beskonačno je mala verovatnoća da ovaj život u beskonačno dugom periodu traje baš sada. Mogao je biti nekada ranije u prošlosti ili se moglo desiti da će tek biti u budućnosti. Ipak, život traje baš sada. Oko ovog problema se može mnogo razmišljati. Slična njemu, postoje još dva problema. Prvi od njih je: Kako to da ja uopšte i postojim? Da li je ovo vreme i ovaj prostor kao i celokupno postojanje moglo da prođe i bez moga postojanja? Postojanje je veliki fenomen. I zadnji problem je: zašto ja postojim? Kada već postojim, možda postoji razlog zbog kojeg postojim. Ovo su bili problemi oko kojih smo puno razmišljali. Oni su nam omogućili da osetimo naše postojanje na jedan vrlo jak način…”

Na književnoj večeri predstavljene su i pripovetke Miroslava Dokmana i pročitano par odlomaka iz njih. Miroslav Dokman, govoreći o Saši Aranđeloviću, svog prijatelja i saradnika uporedio je u jednom delu njegovog stvaralaštva sa Semjuelom Beketom, a u drugom sa Alekom Konstantinovim.

Profesor Pavle Premović izneo je par zanimljivih opaski o ulozi naučnika sa juga Srbije i njihovom mestu u odnosu na naučnike iz inostranstva.

Književno veče vodila je Tamara Geštamov, poznato televizijsko lice, a na gitari, autora, njegove goste i publiku pratio je planinar i muzičar Vladan Jotov.

Deo atmosfere sa književne večeri Saše Aranđelovića u Nišu pogledajte i u glaeriji fotografija PD “Preslap”.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар