Održan protest u više gradova u Srbiji zbog visoke cene goriva – Protest održan i u Dimitrovgradu

U više gradova u Srbiji danas su blokirane ulice na sat vremena u znak protesta zbog visoke cene goriva, prenosi Beta.

Protest je organizovan putem društvenih mreža, a blokada saobraćaja je bilo u Beogradu, Pančevu, Smederevu, Novom Sadu, Šapcu, Valjevu, Zaječaru, Boru, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu, Kragujevcu i Batočini.

Gradjani su u tim mestima blokirali glavne saobraćajnice i mostove.

U Beogradu je bio blokiran kružni tok na Slaviji, most Gazela, Pupinov most, Pančevački most u smeru ka Pančevu, Plavi most, Bulevar Milentija Popovića na Novom Beogradu i Francuska ulica u Starom gradu, rečeno je agenciji Beta u Beogradskom taksiju.

Gradjani su most Gazela prelaze peške, na kome se dok je protest trajao i igrao fudbal.

Magistralni put Novi Pazar-Raška na Banjskoj petlji blokirali su vozači oko 50 automobila i jedan kamion. Oni su nosili transparente “Cena goriva = cena kerozina”, “Pun rezervoar, šta to beše?”, “Ne ginu nam flaše od dva litra”, “Nestalo mi goriva” i “Dokle više?”.

U Kragujevcu je bila blokirana raskrsnica kod Velikog parka i ulaz u grad iz pravca Batočine kod Krsta.

Blokiran je bio i putni pravac od Male Vage ka Stanovu, deo magistralnog puta ka Kragujevcu i Čačku.

Vozači u Nišu blokirali su Trg kralja Aleksandra i kružni tok na Bulevaru 12. februar.

Jedan od okupljenih Nišlija kazao je da je gorivo u BiH 90 dinara, a da je u Srbiji cena stigla skoro do 200 dinara po litru.

On je rekao da je sramotno što u Srbiji u ceni goriva veći deo, gotovo polovinu, čine akcize.

Pojedini vozači na svojim automobilima imali su zalepljene nalepnice “Nestalo mi goriva” i istakli su plakate “Ustani Srbijo, budi se”.

Protesti su organizovani jer je cena goriva u Srbiji od početka godina porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara i da je on medju najskupljim u regionu, iako su plate u Srbiji daleko od evropskog proseka.

Nakon poslednjeg poskupljenja, benzin od 95 oktana košta 152,02 dinara po litru, evrodizel 161,71, dok su skuplje kategorije goriva dostigle cenu od 167 dinara.

Zahtevi okupljenih gradjana su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme da prelazi 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu benzina da se dodaje akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

Oni takodje zahtevaju da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Protest je održan i u centru Dimitrovgrada.

Izvor i foto: Beta

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар