Održana tradicionalna manifestacija „Dan polja strnih žita“

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Pirot organizovala je 8. juna tradicionalnu manifestaciju “Dan polja strnih žita” na svojoj poljoprivrednoj ekonomiji u Pirotu. Na oglednom polju je ove godine posejano 29 sorti ozimih strnih žita iz četiri semenskih kuća: Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad,  Agromarket (KWS), PKB-Agroekonomik i BC- Institut Botinec, Zagreb.

Danu polja su sem poljoprivrednih proizvođača iz Pirotskog okruga prisustvovali i predstavnici semenskih, hemijskih i osiguravajućih kuća, kao i predstavnici medija.

Cilj postavljanja ogleda je prezentacija raznovrsnog sortimenta i ocena sorti za ovo agroekološko područje, imajući u vidu plastičnost, tolerantnost na bolesti i štetočine i tolerantnost na stresne uslove (suša i visoke temperature) koje su sve izraženije poslednjih godina, kako bi poljoprivredni proizvođači na najlakši mogući način mogli da odaberu sorte za svoje parcele.

Kao krajnji korisnik ogleda i pravilnog odabira sorti je poljoprivredni proizvođač, koji postizanjem visokog prinosa žita postaje konkurentniji na tržištu i dobija mogućnost povećanja obima proizvodnje.

Mimica Kostić Đorđević dipl. ing. agronomije 

Foto: PSSS Pirot

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар