Planinari spremni za Elbrus i Alpe: Paćina “družina snova” uspešno se popela na Komove

Planina Komovi, na istoku Crne Gore, izgleda kao područje na koje je nemoguće popeti se. U stvarnosti, pak, uspon na Komove obično tek je malo lakši od prvog, zastrašujućeg utiska. Kada Zoran Pavlović Paća, najbolji sportista juga Srbije i najuspešniji planinarski vodič Srbije svih vremena, povede grupu na Komove, sve postaje izvodljivo, dostupno, pa čak i uspon, u jednom danu, na vrhove Kučki Kom (2487 m) i Ljevorečki Kom (2453 m).

Svake godine, na par nedelja pred velike letnje ekspedicije, Paća dovodi svoje planinare na Komove. Dugotrajno veranje po opasnim stenama i liticama Komova, ključna je provera psihofizičke snage i stečenih veština učesnika ekspedicija. Ko se u jednom danu popne na Kučki i Ljevorečki Kom, taj je svakako fizički potpuno spreman za izazove Elbrusa i Mon Blana, a psihički je postao prava gromada, još snažnija od alpskih stena sa kojima će se uskoro suočiti. Za sate i sate hodanja i veranja, za prelaske useka i oštrih “noževa”, gde tek jedno stopalo može nekako da se postavi, a ispod ostaje ambis Komova dubok više stotina metara – potrebna je maksimalna koncentracija i psihološka stabilnost u svakom trenu, prilikom svakog koraka.

Na Komovima, nikakva infrastruktura ne postoji, nema “ferata”, sajli, rukohvata, ograda. Samo kamen, stena i sposobnost planinara. Na Alpima, recimo, postoji mnogo smerova za uspon koji su osigurani. Sem večitog snega, na Komovima je sve preslikano kao na Alpima. Na Komovima, planinari se penju bez ikakvih pomagala, na Alpima hodaju u navezi, vezuju se za sajlu. Komovi su, zato, važno predvorje slave koju donose Alpi.

Svako ko sa Zoranom Pavlovićem Paćom krene na visoke planine, na visokogorske akcije ili ekspedicije, ispuniće deo svojih snova. Tako je i nastala popularna Paćina “družina snova”, kada uz maestralno vođenje Zorana Pavlovića, planinari koji su pre toga samo na kartama i slikama posmatrali najviše svetske vrhove, počinju da se uspešno penju na njih.

Najnovija “družina snova” brojala je 24-oro planinara iz Srbije i Makedonije. U subotu, 9. juna 2018. godine, cilj je bio vrh Vasojevićki Kom (2460 m), najlakši na Komovima, ali teži od bilo kog vrha u Srbiji. Slaba kiša, jako sunce, a onda izuzetno snažna i neprestana kiša – pratili su Paćine planinare od katuna Štavna do Vasojevićkog Koma i nazad. Naravno, niko se nijie požalio na vremenske uslove…

Nedelja je donela izuzetno lepo vreme. Nedelja je bio dan jednog od najvećih izazova koje može pružiti planinarstvo na Balkanskom poluostrvu. Za četrnaest sati kretanja i veranja, trebalo se popeti na Kučki Kom (2487 m) i Ljevorečki Kom (2453 m), sa tri prolaska kroz dolinu Međukomlje. I nedelja je pokazala, ko zna koji put već, koliko znanja, veštine i mudrosti poseduje Zoran Pavlović Paća. Kako je samo ovaj veliki, svetski čovek iz malenog Predejana vodio svoju “družinu snova” do ispunjenja njihovih snova, kroz sve teškoće kakve sa sobom nosi uspon na vrhove Komova, niko i nije pomislio da je ovaj rebus nerešiv.

Oštrice Kučkog Koma, njegova nepristupačnost, opasnosti zbog nedostatka oslonaca, gde je iznad beskraj neba, gde je svuda unaokolo beskraj planina – Prokletija, Durmitora, Maganika… Ili strašan nagib Ljevorečkog Koma, strmi zatravnjeni prilaz stenama koje se urušavaju… Izgleda nedostižno tokom života čovekovog… a za Paću i družinu – dostižno u jednom danu!

Svi planinari zaslužuju pohvalu za uspeh koji su postigli na Komovima. Neki možda još nisu ni svesni toga. Oni koji uskoro kreću put Elbrusa i Alpa, položili su ispit zrelosti. Iz Paćine “družine snova” sa Komova, najpre na Elbrus kreću Slobodan Vasković i Saša Stevanović. Malo kasnije, na Mon Blan odlaze Dragan Radivojević, Dragana Milojević, Živorad Branković, Hristifor Sarakinov, Milenka Šarović i Miroslav Dokman.

Na Komovima, verujemo, istaknut je putokaz na kome piše: “uspeh”!

Deo uspona na Komove pogledajte i u galeriji fotografija PD “Preslap”.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар