U susret devetom međunarodnom usponu na Ruj: Sve je spremno za „Tradiciju za budućnost“

U subotu, 23. juna 2018. godine, Planinarski klub „Ruj 1706“ iz Babušnice i Turistička organizacija opštine Babušnica organizuju veliku planinarsko-kulturnu manifestaciju, deveti tradicionalni međunarodni uspon na planinu Ruj.

Ovogodišnja akcija održava se pod sloganom „Tradicija za budućnost“, i nalazi se u kalendaru akcija Planinarskog saveza Srbije, a organizatori kažu da je sve spremno za uspešno i bezbedno izvođenje ove akcije.

Međunarodni uspon na Ruj održava se od 2010. godine, a počev od 2013. godine, kada je Turistička organizacija opštine Babušnica prvi put pružila snažnu, konkretnu i opipljivu podršku u organizovanju akcije, ova akcija izbila je u sam vrh planinarskih događaja na čitavom Balkanskom poluostrvu. Međunarodni uspon na Ruj jedna je od najmasovnijih akcija u ovom delu Evrope, a svakako je najsadržajnija, zato što se svake godine menja slogan akcije i menja se prateći kulturni program. Ove godine, sproveden je foto-konkurs, te će odabrane umetničke fotografije biti izložene na dan akcije u selu Rakita.

Akcija je posebna i po tome što se u isto vreme na vrhu Ruj (1706 m), koji je i najviši vrh istoimene planine, susreću planinari sa srpske i bugarske strane ove granične planine. Takođe, puno planinara i iz Bugarske, i iz ostalih zemalja u okruženju dolazi da se penje na Ruj sa srpske strane planine, iz sela Rakita.

Sa srpske strane Ruja, mesto dešavanja je selo Rakita, nekada, od 1922. do 1962. godine, snažan rudarski centar, u kome se u rudniku kamenog uglja „Jerma“ vadila po kvalitetu druga ruda kamenog uglja u Evropi. U Rakiti i na planini Ruj snimljen je i prvi igrani film u istoriji jugoslovenske kinematografije – „Rudareva sreća“, 1929. godine.

Sada planinari oživljavaju tradiciju i potencijale ovog kraja. Ambiciozni i veoma uspešni direktor Turističke organizacije opštine Babušnica, mr Milan Stamenković, kaže da je svih ovih godina uspeh međunarodnog uspona na Ruj bio iznad očekivanja, jer je ogroman uspeh u ove krajeve, koji ne poseduju kvalitetnu putnu infrastrukturu i daleko su od glavnih puteva, redovno dovoditi preko hiljadu planinara i kulturnih poslenika.

Za deveti uspon na Ruj važno je napomenuti da planinari treba da se okupe u Rakiti do 9:15 časova, a da će uspon početi u 9:30 časova. Prvi vrh na koji se planinari penju je Rakitski kamen (1457 m), a oko 14 časova predviđen je izlazak na vrh Ruj i susret sa planinarima iz Bugarske.

Sa Ruja, planinari se vraćaju u selo Rakita preko sela Vuči Del, a dužina ove kružne staze je 18 kilometara.

U Rakiti će biti poslužen besplatan ručak za sve učesnike, kao i kulturni program, u kome centralno mesto zauzima već pomenuta izložba fotografija.

Planinari sa bugarske strane Ruja ka vrhu Ruj kretaće se iz sela Zabel, Zelenigrad i Lomnica, u opštini Trn.

Sve potrebne informacije oko smeštaja i dolaska u Rakitu mogu se dobiti u Turističkoj organizaciji opštine Babušnica, na telefone: +38110384940 i +381631129709, kao i na adresu elektronske pošte: [email protected]

Miroslav Dokman

Foto: Stranica „Tradicionalni međunarodni uspon na Ruj“

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар