Vučić i Radev: Odnosi Srbije i Bugarske sve bolji

Predsednik Bugarske Rumen Radev podržao je danas u Beogradu pridruživanje Srbije Evropskoj uniji i pozvao na veću aktivnost u povezivanju regiona koja je važna za evropske integracije.

Radev je na konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksadrom Vučićem rekao da evropska budućnost garantuje bezbednost i stabilnost regiona.

“Uverio sam predsednika Vučića da vaša zemlja može da računa na našu podršku”, rekao je Radev.

On je naveo da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu i da mora da se nađe rešenje bez kojeg nema evropske budućnosti. Dodao je da argumenti srpske strane moraju biti analizirani i pažljivo procenjeni, jer inače nema održivog rešenja.

Bugarski predsednik je rekao da je 2025. kao datum ulaska Srbije u Evropsku uniju ambiciozan, ali dostižan cilj, dodavši da to zahteva reforme u ključnim oblastima.

On je rekao da je napreduju robna i turistička razmena dve zemlje i infrastrukturni projekti poput autoputa Beograd-Sofija i gasne interkonekcije, dodajući da je infrastrukturna povezanost važna za evropsku integraciju regiona i da se u tome mora biti aktivniji.

Radev je rekao da je gasna interkenocija sa Srbijom prioritet za njegovu zemlju i da bi bugarski deo autoputa trebalo da bude gotov do 2022. godine.

Izgradnja autoputa Sofija-Niš zaostaje u bugarskom delu i trenutno su u toku procedure za projekt, rekao je on, dodajući da je teren složen.

Radev je rekao da su odnosi Bugarske i Srbije na takvom nivou da pozitivni procesi dominiraju i da postoji odlučnost da se radi zajedno.

On je rekao da će se sutra sastati s bugarskom nacionalnom manjinom u Srbiji i da će biti razmotrene konkretna pitanja.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim predsednikom u Palati Srbija, Vučić je rekao da su odnosi Srbije i Bugarske iz “meseca u mesec sve bolji” i da “saradnja napreduje velikom brzinom”.

On je zahvalio za podršku Bugarske Srbiji njenom približavanju EU, kao i zato što je Radev “uvek želeo da sasluša šta Srbija ima da kaže po pitanju Kosova”.

Predsednik Srbije je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje prešla milijardu evra i da su i uvoz i izvoz značajno uvećani, da se kompanije povezuju, i da gradjani Srbije letuju i zimuju u Bugarskoj, dok su Bugari treći po broju turista u Srbiji.

Vučić je rekao da je sa Radevom razgovarao o gasovodu Niš-Dimitrovgrad, o rekonstrukciji železničke pruge na toj relaciji i da će njih dvojica sutra posetiti Koridor 10, dodavši da je dogovoreno i da se obeleže groblja stradalih u ratovima koje su dve zemlje vodile.

Kako je rekao Vučić, regionalna saradnja je odlična, za bugarsku nacionalnu manjinu urađeni su udžbenici na maternjem jeziku i Srbija spremna da izdvoji više sredstava za finansiranje medija na bugarskom.

Na pitanje novinara šta se konkretno radi na poboljšanju zdravstvenih uslova i obrazovanja bugarske manjine, Vučić je rekao da će biti formiran tim koji će raditi na tome i dodao da je nedavno u Nišu otvoren jedan od najmodernijih kliničkih centara.

 Izvor: Beta

Foto: Tanjug / Zoran Žestić

 

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар