Ministar Goran Trivan i ambasador Bugarske Radko Vlajkov o saradnji u oblasti ekologije

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa ambasadorom Bugarske u Beogradu Radkom Vlajkovim, koji je predložio razvijanje bilateralne saradnje u oblasti zaštite životne sredine Srbije i Bugarske, na temelju nedavne dvodnevne posete bugarskog predsednika Rumena Radeva, prenosi Tanjug.

Ova istorijska poseta, kako je ocenio, označila je izvanredne odnose dve zemlje i istovremeno dala podstrek jačanju saradnje u oblasti ekologije.

Vlajkov je ukazao na težnju Bugarske da se više pažnje u Evropskoj uniji ukaže Zapadnom Balkanu i da se intenzivira povezivanje između zemalja u regionu, kao i zemalja u regionu sa zemljama članicama EU, saopštilo je Ministarstvo.

“Bugarska će nastaviti da pruža podršku Srbiji u procesu evrointegracija. Kraj našeg predsedavanja u EU nije kraj i naše snažne podrške Srbiji na tom putu”, naglasio je ambasador Vlajkov.

Ministar Trivan je sa zadovoljstvom prihvatio predlog o proširenju bilateralne saradnje, ocenjujući da dve zemlje sa odličnim odnosima imaju mnogo zajedničkog, naročito u oblasti zaštite životne sredine.

U razgovoru je naglasio da je izuzetno važno da se region uspešno integriše, jer se time stvaraju bolji uslovi za rešavanje otvorenih pitanja u oblasti zaštite životne sredine.

“Vreme pred nama je vreme za saradnju i pokazivanje prijateljstva. U oblasti ekologije imamo mnogo otvorenog prostora gde možemo da sarađujemo, što će dodatno ojačati veze između dve zemlje”, naglasio je ministar.

Trivan je u razgovoru rekao da su u zaštiti životne sredine velike mogućnosti za mnogobrojne vidove saradnje, kao što je razmena iskustava, znanja i tehnologije i prekogranična saradnja.

S tim u vezi, pozvao je Bugarsku da se pridruži inicijativi Srbije da se u regionu realizuju akcije pošumljavanja i da se na taj način zajednički doprinese ublažavanju posledica klimatskih promena.

Sagovornici su se saglasili da se pristupi pripremama za potpisivanje Memoranduma o razumevanju i u okviru dogovora o jačanju bilateralnih odnosa, utvrde konkretniji vidovi saradnje dve zemlje u oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: Tanjug

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

 

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар