Lažne vesti o pravima izdavača

Evropski parlament bi u četvrtak trebalo da glasa o usvajanju Direktive kojom bi u Evropskoj uniji (EU) bilo uvedeno i priznato “pravo izdavača”, što zajedničkim naporima podržavaju Evropska asocijacija novinskih izdavača, Evropska asocijacija magazina, Savet evropskih izdavača i organizacija Novi mediji Evrope.

Kako javlja njuzleter Asocijacije medija, više od dve godine u EU traju pripreme za takve izmene Direktive o autorskim i srodnim pravima.

Komitet Evropskog parlamenta za zakonodavna pitanja 20. juna podržao je predlog direktive koji ide u prilog izdavačima, ali će evroposlanici konačnu reč dati na plenarnom zasedanju 5. jula u Strazburu.

Suština izmenama je da izdavači dobiju zakonski osnov koji odavno imaju proizvođači muzičkog i filmskog sadržaja i emiteri u onlajn sferi. Izdavači bi dobili pravo da globalnim platformama i pretraživačima, pre svih Guglu i Fejsbuku, naplate licencu za preuzimanje, distribuciju i monetizaciju svog sadržaja, koji bi ostao besplatan za nekomercijalne korisnike.

Na ovaj način bi i novinari autori dobili svoj deo od sadržaja koji je naplaćen po osnovu “prava izdavača”.

Ove odredbe bi posebno bile značajne za male novine i magazine, lokalne i regionalne, sa njihovim digitalnim startapovima širom Evrope, jer ne uspevaju da zaštite svoj sadržaj i svoja prava prema velikim američkim korporacijama.

U međuvremenu, u susret glasanju, evroposlanici su zasuti sa više od 35.000 mejlova i automatskih telefonskih poruka kojima se pokušava blokada uvođenja “prava izdavača”.

S druge strane, asocijacije evropskih izdavača uzvraćaju kampanjom kojom evroposlanicima i javnosti širom EU poručuju da ne nasedaju na lažne vesti o “pravima izdavača”.

Oni negiraju da je reč o “porezu na linkove” i objašnjavaju da će i nadalje svako moći slobodno da ih šeruje, kao što odbacuju i tvrdnju da će “prava izdavača” ugroziti male medijske kompanije, budući da one masovno podržavaju ovu promenu.

Evropski izdavači negiraju i da će “prava izdavača” ograničiti pristup vestima i objašnjavaju da će ona, narotiv, zaštititi investicije u kvalitetno novinarstvo.

Suprotstavljajući se tvrdnji da žele “poseban tretman”, evropski izdavači to takođe označavaju kao lažnu vest i napominju da žele jedino da im se priznaju prava slična onima koja imaju emiteri, muzički i filmski producenti.

Asocijacije evropskih izdavača nazivaju lažnim i stav da novinari ne bi imali koristi od uvođenja “prava izdavača” i zaključuju da bi takva prava osigurala novinarima fer aranžmane.

Izvor: UNS / Fonet

Foto: Slaviša Milanov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар