Na “Gradini” zaplenjeno više od kilograma zlata i 43.000 neprijavljenih evra

Carinici su u saradnji sa policijom tokom vikenda na izlaznoj strani graničnog prelaza “Gradina”, u dva odvojena prekršaja sprečili krijumčarenje više od kilograma zlatnog nakita i 43.000 neprijavljenih evra u postavama jakni.

Kada je 30. juna na red za carinsku kontrolu stigao „porše“ belgijskih registarskih oznaka, putnici – bračni par i dvoje dece, svi državljani Belgije turskog porekla, na pitanje da li imaju nešto da prijave odgovorili su odrično.

Carinici su ipak odlučili da detaljno pregledaju automobil, prtljag i putnike. Tada su među ličnim stvarima putnice i u prtljagu koji se nalazio u gepeku pronašli  kutijice i vrećice sa zlatnim nakitom.

Reč je o više od kilograma zlatnog nakita, među kojim je bilo 8 ogrlica teških gotovo 550 grama, 4 narukvice od oko 330 grama, 2 prstena i 23 zlatnika različite veličine i gramaže ukupne težine od preko 170 grama, čija je vrednost gotovo tri i po miliona dinara.

Još jedan prekršaj na “Gradini” otkriven je i 1. jula u „mercedesu“ nemačkih  registarskih oznaka, kojim su putovala dvojica nemačkih državljana turskog porekla.

Na pitanje carinskih službenika da li imaju nešto da prijave, odgovor je glasio da imaju samo lični prtljag.

Međutim, detaljan pregled demantovao je njihove reči kada je u džepu šorca koji je suvozač nosio na sebi pronađeno 12.000 evra. Potom je i u prtljagu 40-godišnjeg vozača otkriven neprijavljen novac u iznosu od 51.000 evra.

Interesantno je da su novčanice u apoenima po 500 evra bile sakrivene tako što su prethodno bile umotane u foliju, pa zašivene u postave tri jakne.

Kako novac nisu prijavili, putnicima je, svakom pojedinačno, vraćen iznos od po 10.000 evra, dok je ostatak od 43.000 evra zadržan do okončanja prekršajnog postupka.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар