Sejdinović: Rešavanje dramatičnih problema u medijima je test za Vladu

Danas je održan prvi sastanak Koordinacionog tela Vlade Srbije sa Timom za dijalog, kojeg čine predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, na kojem se razgovaralo o bezbednosti novinara i drugim brojnim problemima koji opterećuju gotovo sve oblasti medijske sfere.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović istakao je da od rešavanja ovih gorućih pitanja u medijima zavisi učešće udruženja u Radnoj grupi za izradu medijske strategije. On je posle sastanka u Vladi Srbije ocenio i da će se vrlo brzo videti da li će Vlada kroz svoje Koordinaciono telo “zaista biti spremna da rešava probleme za koje je sama odgovorna i na osnovu toga ćemo doneti odluku šta ćemo dalje da radimo”.

Sejdinović je naveo da se na današnjem sastanku, između ostalog, razgovaralo o potrebi da se odblokira rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali i o problemima bezbednosti novinara koji su političke prirode.

“Izneli smo stav da predstavnici vlasti stvaraju atmosferu nasilja i targetiraju novinare, zbog čega je ugrožena njihova bezbednost. Takođe smo ukazali i na brojne zloupotrebe izvršne vlasti koja protivzakonito iznosi detalje iz istrage i na taj način dodatno ugrožava bezbednost i urušava institucije”, kazao je on.

Kako je dodao, predstavnici udruženja ukazali su i na ozbiljne probleme u sferi konkursnog sufinansiranja medija i brojne zloupotrebe u tom procesu i tražili da se Koordinaciono telo odredi prema tome, ali su predložili i konkretna rešenja za njihovo prevazilaženje.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku razgovaralo se i o potpuno netransparentnom odlivu novca građana ka medijima bliskim vlasti kroz javne nabavke, direktno ili indireknto oglašavanje, sponzorstva, donacije, ugovore i slično, a udruženja su zahtevala da se ta oblast uredi, te ukazala i na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije o ovim temama.

Takođe, udruženja su ukazala i na nezakonit status Tanjuga i Radio televizije Kragujevac, kao i na težak profesionalni i ekonomski položaj novinara i medija, političke zloupotrebe REM-a, probleme u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, svakodnevno, kontinuirano kršenje novinarskog kodeksa i podršku vlasti medijima koji krše kodeks, te brojna druga otvorena pitanja.

“Skoro da nema oblasti u medijskoj sferi u kojoj ne postoje ozbiljni problemi. A ovo je tek početak jednog, čini se, mukotrpnog procesa, kojim ćemo testirati da li je Vlada zaista spremna da rešava brojne, rekao bih dramatične probleme na medijskoj sceni ili samo želi da se pred međunarodnom zajednicom prikaže da je kooperativna”, ocenio je Sejdinović.

On je dodao da su udruženja Koordinaciono telo podsetila da je ovaj proces vezan sa radom Radne grupe za izradu medijske strategije, odnosno da su ta dva procesa međuzavisna.

“Apsolutno nećemo dozvoliti da budemo iskorišćeni kao pre četiri godine, kada je Srbija dobila pozitivne ocene od EU za medijske slobode zahvaljujući donošenju novih medijskih zakona koji su u primenu proizveli potpunu katastrofu, ne zbog toga što su toliko loši, već zbog toga što vlast ne poštuje sopstvene zakone i što medije vidi kao alatku za održavanje vlasti i uništavanje političkih protivnika”, istakao je predsednik NDNV.

On je kazao da je danas postignut dogovor da se sastanci Koordinacionog tela Vlade Srbije i Tima za dijalog održavaju jednom mesečno, dok će u međuvremenu teći komunikacija, te da će medijska i novinarska udruženja dalji dijalog i rad na medijskoj strategiji određivati u odnosu na konkretne rezultate vezane za rešavanje iznetih problema u medijskoj sferi.

Izvor i foto: Autonomija

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар