a
 

Opština Dimitrovgrad raspisala tri konkursa za dodelu podsticajnih sredstava za poljoprivrednike

Opština Dimitrovgrad raspisala je tri konkursa za dodelu podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivrednicima.

Za Konkurs o dodeli podsticajnih sredstava za realizaciju mere 100.1.1. “Regres za reproduktivni materijal – veštačko osemenjavanje” namenjena su sredstva u iznosu od 1.500.000,00 dinara. Za sredstva mogu konkurisati fizička lica (nosioci gazdinstava) koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, a konkurs je otvoren do utroška sredstava, zaključno sa 15.12.2018. godine.

Za realizaciju mere 101 “Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava” predviđeno je ukupno 4.000.000,00 dinara. Pravo na ostvarivanje podsticaja imaju fizička i pravna lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava koja su u aktivnom statusu. Konkurs će biti otvoren do utroška sredstava, a zaključno sa 30.11.2018. godine.

Zainteresovane zemljoradničke zadruge sa teritorije opštine Dimitrovgrad mogu se javiti na Konkurs o dodeli podsticajnih sredstava za realizaciju mere 102 – „Uspostavljanje i jačanje udruženja u oblasti poljoprivrede“. Za realizaciju ove mere namenjena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 dinara, pri čemu je konkurs otvoren do utroška sredstava, zaključno sa 31.8.2018. godine.

Detaljne informacije o konkursima i potrebna dokumentacija mogu se naći na sajtu opštine Dimitrovgrad.

D. Jelenkov

Foto: D.A.Videnov

Написал/ла

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар