Obradović: Nismo zadovoljni načinom na koji se Vlada odnosi prema medijima, bez obzira na dijalog

“Na neki način je sklopljeno primirje između Vlade i medijske zajednice. Formirana je nova Radna grupa, počelo da se radi na Medijskoj strategiji. Ipak, ono što se dešava sa Južnim vestima je zloupotreba administrativne moći, predstavlja realnu opasnost po svaki medij u Srbiji. Naša očekivanja su limitirana. Želimo da učestvujemo u dijalogu sa Vladom, jer smo svesni da nema medijskog ambijenta bez saradnje sa državom”, kaže Vukašin Obradović.

Dodaje da su, sa druge strane, i oni i Vlada u fazi „međusobnog ispitivanja snaga ili čega god“.

„Ne možete da pregovarate sa medijskom zajednicom, da učestvujete u radu Medijske strategije, a da imate takve skandale kao što je konkurs Ministarstva na kome fantomske organizacije dobijaju novac, gde se krše propisi i vrši pritisak na jednu malu, ali veoma važnu redakciju za našu medijsku scenu“, kaže on, dodajući da iz baze NUNS postoji podatak da od 38, čak 18 napada i pritisaka dolazi od strane državnih službenika.

Kaže da je to odnos koji mora da se promeni.

„Vlada će morati da odluči – ili želi da sa nama iskreno razgovara i stvara povoljan medijski ambijent kroz širenje medijskih sloboda i sloboda izražavanja, ili ćemo ući u otvoreni sukob iz koga neće biti koristi ni za koga“, kaže gost N1.

Govoreći o Radnoj grupi za izradu Medijske strategije, kaže da rade skoro dva meseca, ali da je teško reći u kom pravcu će ići.

„U ovom trenutku nismo odmakli dalje od takozvanog prikupljanja mišljenja zainteresovanih snaga. Imamo rok do Nove godine da izađemo sa tekstom nacrta strategije. Ne mogu da budem nezadovoljan tokom i time kako se radi, ali mislim da je mnogo važnije od rada na strategiji, koja tek predstavlja ram za medijske slobode i koja je preduslov za nešto što je mnogo ozbiljnije, a što se tiče konkretnih poteza. Ti konkretni potezi izostaju sa strane Vlade i mi nismo zadovoljni načinom na koji se Vlada odnosi prema medijima, bez obzira na dijalog, i to će biti važna tema“, kaže Obradović.

Ističe da smatra da se strategiji pridaje preveliki značaj u ovom trenutku.

„Pokazujemo i mi i država dobru volju, biće odrađena na ovaj ili onaj način. Mnogo je važnije da li će Vlada ozbiljno shvatiti poruke iz domaće i međunarodne javnosti da mora da proširi stepen medijskih sloboda“, kaže on.

Komentarišući slučaj Južnih vesti, Obradović kaže da „nije preveliki optimista“, iz sopstvenog iskustva i iz onog što se dešava na medijskoj sceni Srbije.

„Na delu je jedna pokazna vežba da natera svaki medij koji iole kritički razmišlja, da mu se poruči da u svakom trenutku može da bude izložen različitim vrstama pritisaka, koji mogu da dovedu i do gašenja. Voleo bih da izađu kao pobednici iz ove bitke, ali plašim se ishoda, jer Vlada bilo koji dogovor koji je kompromis, shvata kao poraz“, kaže.

Izvor: N1 / Cenzolovka

Foto: N1

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар