Demostat: Izgradnja Koridora 10 i 11 kasni zbog loše pripreme i nerealnih političkih obećanja

Izgradnja Koridora 10 i 11 u Srbiji kasni zbog loše pripreme radova i dokumentacije, zakasnele eksproprijacije, nepostojanja domaće građevinske operative i nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, preneo je Istraživačko-izdavački centar Demostat.

Izgradnja auto-puteva u Hrvatskoj odvija se, kako se navodi, znatno brže i jednostavnije nego u Srbiji.

“Izgradnja kapitalnog auto-puta Zagreb -Split, projekta koji se može meriti sa veličinom i značajem Koridora 10 i 11 započeta je 2002. godine i završena za svega tri godine”, navodi Demostat, a prenosi Beta.

Dodaje se da je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila da će Koridor 10 biti završen do kraja februara ove godine, a zatim pomerila rok za kraj godine.

Demostat podseća da je prvi rok u kome je Koridor 10 trebalo da bude završen, a obećanje je dao tadašnji ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, bio 2014. godina.

Pre njega obećanje o završetku auto-puta na Koridoru 10, kako se ističe, davali su bivši ministar finansija Mlađan Dinkić sa rokom do 2011. godine, a potom je bivši predsednik Srbije Boris Tadić obećao da će Vlada “ispuniti obećanje i završiti ga, ali je 2012. godine pao sa vlasti”, a da ga nije završio.

Kasni i završetak Koridora 11 za koji su pripremni radovi započeti 2013. godine jer kako se navodi, radovi na dve deonice koje gradi kineska kompanija “Šandong haj spid” nisu završeni do kraja prošle godine.

“Radovi na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, koji su trebalo da budu privedeni kraju tokom novembra prošle godine, završeni su tek oko 75 odsto”, naveo je Demostat.

Izvor: Beta

Foto: Petar Videnov

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар