U amfiteatru na keju pored Nišave, kod Oficirskog doma, održavaju se „Dani Niškog bureka”, gastro-turistička manifestacija u organizaciji Unije pekara Srbije. Manifestaciu je otvorio direktor Turističke organizacije Niš gospodin Uroš Parlić.
Ove godine dodeljene su nagrade pekarama „Branković“ i „Kalinka“. Prvoj za dugogodišnju proizvodnju i očuvanje tradicije proizvodnje Niškog bureka, a drugoj za humanost jer je nabavila veliku peć za crkvu.
Ovaj događaj počeo je 16. avgusta, a završiće se 19. avgusta uz spektakularni koncert. Na “Danima Niškog bureka” predstavili su se i gosti iz Makedonije, Grčke i Bugarske, koji burek zovu “banica”.
Recept dobrog bureka po kome je nadaleko čuven Niš, ne odaje se lako. Sa sirom, sa mesom, slatki i slani, retko ko je odoleo da ne proba više vrsta već prve večeri. Goste i domaćine, kao i takmičare pozdravio je gradonačalnik Niša Darko Bulatović, a potom se i zasladio.
Pripremio: Ž. Kostić
Foto: Žiža Kostić