Ispunjen vikend na Staroj planini: Posle venčanja – uspon na Dupljak i Midžor

Subota i nedelja, 25 i 26. avgust 2018. godine, među planinarima i ljubiteljima prirode pamtiće se po lepom, po dobrom, po sportskim uspesima i po neobičnim događajima. Sveže venčani Angelina Filipović i Miloš Jeremić iz Mladenovca, koji su se na zajednički život obavezali ispred vodopada Tupavica, u ataru Dojkinaca, o čemu je dvojezični portal “Far” već pisao, svoj prvi dan zajedničkog života i “medenog meseca” proveli su sa prijateljima iz Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, i popeli se na staroplaninske vrhove Dupljak (2032 m) i Midžor (2169 m).

Opet, uspon na Dupljak i Midžor nije bio jedini uspon na ove vrhove ovog vikenda. U subotu su, naime, dok je trajala ceremonija zaključenja građanskog braka ispred vodopada Tupavica, popularni “Planinari 2. kategorije” iz Beograda, među kojima ima i prilično članova Planinarskog društva “Preslap” iz Niša, izveli istinski planinarski poduhvat. “Planinari 2. kategorije” popeli su se na Midžor i Dupljak iz sela Topli Do, gde su bili smešteni. Ovo je jedan od najzahtevnijih planinarskih pravaca na Staroj planini, zato što samo do Midžora treba savladati čak 1200 metara u usponu. A tek onda sledi prelazak granične patrolne staze, spuštanje na prevoj Vučja jama, i uspon na oštri i kameniti Dupljak. Potom, sa Dupljaka su se naši hrabri prijatelji uputili ka Babinom zubu i odatle se vratili, spustili u Topli Do. Prepešačili su preko 30 kilometara.

U nedelju je Planinarsko društvo “Preslap” uspelo da okupi više od 80 planinara iz Niša, Beograda, Aranđelovca, Zaječara, Mladenovca, Paraćina, Predejana i Lebana na uspon na Dupljak i Midžor iz pravca Babinog zuba. Jedan od ciljeva ove akcije bio je i promovisanje vrha Dupljak kao odličnog i atraktivnog planinarskog odredišta. I dok je staza od Babinog zuba do Midžora, široka, prohodna, jednostavna za prelazak, planinarima veoma dobro poznata, dotle je odlazak na Dupljak nešto što u narednom periodu treba postati prvi izbor na ovom području. Za razliku od gromadnog Midžora, vrh Dupljak je oštar poput alpskih vrhova, kamenit, dominira krajolikom.

Njegova atraktivnost naročito se oseti u završnici uspona, kada se izađe na granični patrolni put i kada teren postane strmiji i oštriji u odnosu na uspon na Midžor. Kada je lepo vreme, sa Dupljaka se vide čak i reka Dunav i masiv Karpata u Rumuniji, a o planinama u Srbiji i Bugarskoj da i ne govorimo.

Najmlađi planinar koji se popeo na Dupljak bio je 12-godišnji Strahinja Đorđević, a najiskusniji je bio 78-godišnji Žarko Šotić.

Na Dupljaku, deo učesnika opredelio se da se istom stazom vrati na Babin zub, a većina je krenula graničnim putem, iz pravca Vučje jame, na Midžor. Kratak ali snažan letnji pljusak naravno da nije mogao da zaustavi planinare, među kojima je opet prednjačio mlađani Strahinja Đorđević.

Vodički tim Planinarskog društva “Preslap” na ovoj akciji sačinjavali su Miroslav Dokman, Petar Ratković, Miloš Stamenković i Nenad Stevanović.

Akciju Planinarskog društva “Preslap” ispoštovao je i veliki Zoran Pavlović Paća, najveći sportista juga Srbije i najbolji planinarski vodič Srbije svih vremena. Ovoga puta, uloge su bile promenjene, Paća je bio običan učesnik koji je uživao u planinarenju i druženju sa svojim prijateljima i vodičima Planinarskog društva “Preslap”.

Miroslav Dokman

Foto: Andrijana Spasov / Miroslav Dokman / Dušan Vuletić / Zorica Mišković / Miloš Stamenković

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар