Festival duvačkih orkestara „Caribrod“: Delavska godba Trbovlje, Slovenija

Na drugom Festivalu duvačkih orkestara “Caribrod” ove godine nastupiće i Delavska godba iz Trbovlja – Republika Slovenija.

Iako nema zvaničnih podataka o počecima smatra se da je Rudarska duvačka muzika u Trbovlju osnovana između 1867. i 1870. godine. Već za naredni period postoje dokumetovani zapisi o orkestru koji je učestvovao na svim radničkim, gradskim ili narodim veseljima i proslavama. Zabaleženo je i ime prvog kapelnika. On se zvao Herman. Isto tako je zabaležano da je zbog učešća u štrajku 1903. godine muzika još jedanput ukinuta, ali ja zbog potreba grada i rudnika i formiranja Radničkog kluba iste godine ponovo bila i formirana. Ovoga puta pod imenom Radnička muzika – Trbovlje, koje ime nosi i do danas.

Na čelu orkestra bio je kapelnik Gašper Turnšek, a pomagao mu je kolega Simon Grohar iz Zagorja, školovan muzičar koji je i obučio većinu tadašnjih članova Radničke muzike. Zabaleženo je takođe da je orkestar u Trbovlju jedva preživeo Prvi svetski rat, jer je većina muzičara dobila vojne pozive. Zaslugu što se nije raspao ima klarinetista Tone Hudarin, koji je sa manjim pauzama Radničku muziku Trbovlje vodio sve do 1963. godine i vremana kada ja ona postala ne samo nezaobilazna znamenitost Trbovlja i okoline, nego i jedan od najboljih radničkih orkestara Slovenije i cele nakadašnje Jugoslavije. I danas je Radnička muzika Trbovlje ponos svoga grada i muzičkog života svoje države.

 Dan 2

  1. septembar 2018, petak19:00

Dimitrovgrad, Srbija

 

Dan 3

  1. septembar 2018, subota19:00

Slivnica, Bugarska

Izvor i foto: festivalcaribrod.org

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар