Ambrozija je najveći alergen od svih vrsta i utiče na 50 odsto alergija

Čak trećina stanovništva pati od alergija. Većinu muči ambrozija, a ova sezona je jedna od najgorih od kada se meri koncentracija polena tog korova. Lekari kažu da je sve više obolelih i da je najbolji lek uništiti je, prenosi RTS.

Zbog povoljnih vremenskih uslova ovog leta ambrozije je više nego ikada. Najveći je alergen od svih vrsta koje se prate i utiče na 50 odsto svih alergija.

“U pojedinim danima u Beogradu je bilo i 600 polenovih zrna po metru kubnog vazduha. Ako kažemo da je granična vrednost 15 – jasno je koliko su sugrađani imali problema ove sezone”, kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Sve je više obolelih sa sve težim simptomima.

“Morate primeniti mnogo lekova da bi se simptomi kontrolisali. Težina alergije je postala teža, zašto – veća koncentracija polena, duži broj dana cvetanja i naša nemarnost. Svuda je ima”, ističe alergolog KCS dr Rajica Stošević.

Ovog meseca je zabeležena visoka koncentracija ambrozije u svim gradovima.

Polen ambrozije i drugih alergenih biljka meri se na 25 mesta u zemlji. Najviše ga ima u Vojvodini i to do 40 puta više od dozvoljenih vrednosti, a vetar ga nosi i do 100 kilometara.

U gradskim sredinama je još teže jer se polen vezuje za čestice ugljendioksida.

U Beogradu, koji se prostire na 360 hiljada hektara, ambrozija je uništena na 80 hektara. U pripremi je strategija grada za uništavanje tog korova do dve hiljade hektara.

“Što se tiče zelenih površina koje kontroliše grad Beograd i gradsko zelenilo, na njima je uklonjena ambrozija, tako da tu nema problema. Ali na ovim privatnim površinama pre svega nemamo jasan uvid. To će takođe će biti u okviru strategije, šta treba da promenimo u zakonu da bi kaznena politika bila takva da jednostavno ljudi moraju da uništavaju ambroziju”, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Količina ambrozije u stvari pokazuje koliko je zapuštenog zemljišta.

“Gde imate trave, parkove, redovno održavanje i košenje, tamo nemate ambroziju”, naglašava Milan Senić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Ovaj uporni korov uništava se pesticidima i redovnim košenjem pre cvetanja.

Izvor i foto: RTS

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар