Otvoren Regionalni centar za sprečavanje pojave bolesti Afrička kuga svinja

U skladu sa trenutnom epizootiološkom situacijom, a usled neposredne opasnosti od pojave zarazne bolesti Afrička kuga svinja, Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obrazovala je Regionalni centar za sprečavanje pojave, praćenje kretanja i kontrolu zarazne bolesti afrička kuga svinja za epizootiolško područje koje obuhvata Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski upravni okrug, saopšteno je iz Nišavskog upravnog okruga.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja. Bolest se širi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom ili vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima, a posebno kontaktom sa divljim svinjama. Bolest se može prepoznati iznenadnim uginućem jedne ili više svinja, gubitkom apetita, povišenom telesnom temperaturom do 42°c, krvarenjem po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvavim prolivom, pobačajem, nesigurnom hodu i otežanom disanju, kašljanjem i povraćanjem. Oboljevanju su podložne sve kategorije svinja. Vakcina ne postoji, tako da nije omogućeno lečenje. U slučaju pojave Afričke kuge svinja, sprovodi se ubijanje svih svinja na gazdinstvu.

Postoje preventivne mere koje se mogu preduzeti, kao izbegavanje pašnog držanja svinja, svinje ne treba hraniti pomijama, sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, obavezna je prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru, postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

Virus afričke kuge svinja ne predstavlja opasnost za ljude i druge vrste životinja.

Za sva dodatna pojašnjena, Regionalni centar za sprečavanje i suzbijanje bolesti stoji na raspolaganju putem mejla : [email protected] ili telefona+381 18 505 113.

Izvor i foto: nis.okrug.gov.rs

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар