Dve nedelje iz snova za Planinarsko društvo „Oštra čuka“ iz Sokobanje: Dan pešačenja i osmi uspon na planinu Devicu

Planinarsko društvo „Oštra čuka“ iz Sokobanje verovatno je najbolji sportski kolektiv svih vremena u opštini Sokobanja. Četiri su postulata na kojima počiva snaga ovog planinarskog društva. Ovo društvo organizuje, počev od 2011. godine, uvek u septembru mesecu, međunarodni planinarski uspon na planinu Devicu, južno od Sokobanje, a ponekada i na planinu Ozren. Od 2014. godine, u martu mesecu, Planinarsko društvo „Oštra čuka“ organizuje i planinarsko-rekreativnu akciju u selu Vrmdža, u čast planinarske slobode i dostojanstva. Ova dva sportska događaja svake godine privlače više stotina planinara iz Srbije i zemalja u okruženju, a zabeleženo je da je na akciji u selu Vrmdža 2017. godine učestvovalo i više od hiljadu planinara.

Najzad, ono po čemu je Planinarsko društvo „Oštra čuka“ prepoznatljivo u Srbiji, a možda i najuspešnije na nivou cele države, jeste rad sa decom i omladinom i rad na uređivanju planinarskih staza. U ovim oblastima, Planinarsko društvo „Oštra čuka“ postavlja nove standarde, i niže rezultate i uspehe koji predstavljaju snažan iskorak u odnosu na prosečna znanja i dostignuća iz ovih oblasti.

Dva vikenda zaredom, Planinarsko društvo „Oštra čuka“ ispisuje nove, zlatne stranice planinarske istorije. Najpre je 15. septembra 2018. godine, u okviru manifestacije Planinarskog saveza Srbije, nazvane Dan pešačenja, za učenike osnovne škole „Mitropolit Mihajlo“ i za građanstvo Sokobanje organizovalo rekreativnu akciju – pešačenje u neposrednoj okolini Sokobanje, do uzvišenja Janior, izvora Barudžija, Ozrenskih livada i vodopada Ripaljka. Učestvovalo je više od stotinu učenika i građana, a sve je proteklo apsolutno besprekorno. Uostalom, znaju i nastavnici, i roditelji, i građani Sokobanje koliko su pouzdani, iskusni i posvećeni vodiči Planinarskog društva „Oštra čuka“, i u koga mogu imati apsolutno poverenje.

Ovaj uspeh kao da je bio uvod u osmu akciju na planini Devici, koja se takođe nalazi u kalendaru Planinarskog saveza Srbije. Uspon na Devicu izveden je u subotu, 22. septembra 2018. godine, uz učešće oko 320 planinara, od kojih preko stotinu dece iz Sokobanje i Aleksinca. Odredišta i staze uspona na Devicu često se menjaju, sa ciljem da se maksimalno promoviše okolina Sokobanje, koja pruža zaista izvanredne mogućnosti za rekreaciju, aktivan odmor i planinarenje. Na osmom usponu, po prvi put glavni cilj ili jedan od glavnih ciljeva nije bio vrh Oštra čuka (1075 m), najpoznatiji i najlepši vrh planine Device. Umesto uspona na Oštru čuku, akcija je nazavna „oko Oštre čuke“, i planinari su ovaj vrh zaobišli. Do podnožja Oštre čuke planinari su prešli dobro poznatu stazu od izletišta Kalinovica, preko Košavskih livada, izvora Šopur, do platoa Debela ornica, tik ispod vrha Oštra čuka. Odavde, po prvi put za ovih osam godina, planinari su skrenuli na susedni, najviši greben planine Device, na ogoljenu površ, mestimično i krečnjačku. Nova odredišta prema kojima su se planinari uputili bili su vrhovi Aleksin kamen (1100 m) i Čapljinac (1186 m), koji je i najviši vrh Device.

Sa ovog grebena vrh Oštra čuka, susedna planina Ozren, Sokobanjska kotlina i planina Rtanj, videli su se na posve drugačiji način. Sa vrha Aleksin kamen, recimo, vide se istovremeno i vrh Oštra čuka na Devici, i vrh Leskovik na Ozren planini, u jednoj fantastičnoj kompoziciji. Sa Aleksine čuke, staza produžava dalje na jugoistok, u pravcu kraške površine Škrapar i vrha Čapljinac. Najviši vrh Device nije dobar vidikovac, jer se nalazi u gustoj šumi. Zato je za planinare bio pravi ugođaj da lagano pešače od Čapljinca, ka selu Radenkovac, na otvorenoj deonici sa koje su se vidici pružali na ceo jug i jugoistok Srbije, na potezu od Stare planine do Jastrepca i do planine Čemernik kraj Vlasinskog jezera.

U selu Radenkovac planinari su bili ugošćeni u objektu stare škole, koji je adaptiran i pretvoren u planinarski dom, što je još jedna potvrda odlične saradnje i zajedničke inicijative Planinarskog društva „Oštra čuka“, Mesne zajednice Radenkovac, opštine Sokobanja i prosvetnih vlasti.

Ono što je ostavilo najsnažniji utisak na sve učesnike uspona na Devicu, jeste uređenost staza. Čak i kada, prateći aktivnosti Planinarskog društva „Oštra čuka“, pomislimo da bolje od onoga što rade na uređenju staza jednostavno nije moguće postići, oni nas demantuju. Mesecima unazad, članovi Planinarskog društva „Oštra čuka“ odricali su se učešća na atraktivnim akcijama i ekspedicijama, potisnuli su vlastite sportske uspehe zarad posvećenosti u radu sa decom i uređivanju staza. Mesecima unazad, do detalja je sređivana staza od Debele ornice, najvišim grebenom Device. Sve je očišćeno, prokrčeno – tamo gde je za tim bilo potrebe. Oznake koje su ucrtavane i postavljane su nešto što se zaista retko gde sreće.

Putokaza, informacionih tabli sa obaveštenjima o narednim odredištima, nadmorskoj visini i kilometraži – raznih oblika i dimenzija, strelica i krivulja – ima na svakom koraku, ispred svake, pa i najmanje krivine postoji neka oznaka. Planinari su zastajali i slikali sva ova remek-dela, koja su vredni članovi Planinarskog društva „Oštra čuka“ sami izradili, bojili, lakirali i postavljali. Naravno da je u tome pomogla i opština Sokobanja, jer što je više označenih deonica u okolini Sokobanje, to se poboljšava, oplemenjuje i obogaćuje ponuda gostima Sokobanje da vreme provedu i u aktivnom odmoru. Ovako uređene staze čak i ne iziskuju planinarske vodiče. Svako ko želi da prođe nekom stazom u okolini Sokobanje, samo treba da se odluči na koje odredište će ići – i sa besprekorno uređenim stazama, sa ovakvim radom Planinarskog društva „Oštra čuka“ – na odredište će doći zadovoljan, srećan i ispunjen.

Planinarsko društvo „Oštra čuka“ postavilo je početkom ove godine cilj da planinarskom stazom spoji centar Sokobanje i selo Radenkovac, najudaljenije selo u opštini, koje se nalazi blizu granica sa opštinama Svrljig i Aleksinac. U tome su članovi Planinarskog društva „Oštra čuka“ i uspeli, a staza je „otvorena“, svečano, dostojanstveno, na najlepši način – uspešno izvedenom osmom akcijom na planini Devici.

Ovom stazom zaokružen je kompletan rad Planinarskog društva „Oštra čuka“ na uređivanju terena na svim planinama na teritoriji opštine Sokobanja, rad koji neprestano traje desetak zadnjih godina. Zahvaljujući angažovanju članova Planinarskog društva „Oštra čuka“, sada su potpuno uređene staze na Devici, Ozrenu, Rtnju, Slemenu, Krstatcu i Bukoviku.

Svi planinari juga Srbije ponosni su na svoje prijatelje iz Planinarskog društva „Oštra čuka“.

Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo „Oštra čuka“ / Planinarsko društvo „Preslap“

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар