Pink prekršio zakon emitujući sednicu Glavnog odbora SNS

Emitovanjem sednice Glavnog odbora SNS-a u živom programu, televizija Pink je prekršila Zakon o radiodifuziji, član 106, u kojem je naznačeno da je zabranjeno reklamiranje političkih organizacija van predizborne kampanje, prenosi Danas.

Medijski stručnjaci sa kojima smo razgovarali izričiti su u stavu da je Pink prekršio zakon emitujući sednicu jedne političke stranke, jer to jeste marketing, kao i da ovo nije prvi put da ružičasta televizija na ovaj način krši zakon. Međutim, Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, ima drugačije mišljenje poručivši nam da se „malo saberemo“.

– Odakle vam ideja da je govor predsednika države, kome Zakon o predsedniku države daje puno pravo da bude i predsednik stranke, reklamiranje političke organizacije?! Sad biste da zabranite novinarima da izveštavaju o aktivnostima predsednika zemlje?! I vaše novine su pisale o njegovom govoru, jel to znači da smatrate da ste time reklamirali stranku koju predvodi? Hajde se malo saberite, krajnje je vreme – poručila nam je Olivera Zekić, nakon pitanja da li će REM reagovati na to što je Pink prekršio zakon emitujući uživo sednicu SNS-a.

Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za Danas da bi REM morao da reaguje na kršenje zakona.

– Nije dozvoljeno emitovanje sednice jer se to smatra političkom propagandom, a ona je zabranjena sem u periodima pred izbore od momenta kada su izbori oglašeni. To se odnosi na sve radio i televizijske programe, a ne samo na one sa nacionalnom frekvencijom – naglašava Veljanovski.

Istog mišljenja je Perica Gunjić, urednik Cenzolovke.

– Naravno da bi REM trebalo da reaguje i kazni Pink, ali smo svedoci da je REM posvećen održanju Pinkove imperije masovnog zatupljivanja i odbrani lika i dela Željka Mitrovića više nego onome što bi trebalo da bude njegov posao – zaštiti javnog prostora od kanalizacije koja se izliva sa Pinka. Uz to, ovde se radi o vladajućoj partiji koju takođe ne zanima ništa drugo osim očuvanje vlasti, a ne zakoni koji regulišu rad medija, kao i potpuna kontrola svega što sa najvećim medijima ima veze – ističe Gunjić za Danas. On dodaje da s obzirom na način koji rade, sastav Saveta REM-a pre izgleda kao Savet PR službe naprednjaka

Gruhonjić: REM u dubokom snu

Dinko Gruhonjić, programski urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, uopšte iznenađen stavom Olivere Zekić.

– REM je, kao što mu i ime kaže, u dubokoj fazi sna, i ne primećuje noćne more koje se oko njih dešavaju – ocenjuje Gruhonjić za Danas.

Izvor: Danas (piše: K. Živanović)

Foto: pixabay.com

Тагове на публикацията
Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар