Danas: Evropa poziva vlast da se ne meša u rad medija

Evropski parlament snažno ohrabruje srpske vlasti da pojačaju napore kako bi se unapredila situacija u vezi sa slobodom izražavanja i medija, navodi se u kompromisnom izveštaju izvestioca za Srbiju Dejvida Mekalistera, piše list Danas.

U izveštaju Mekalistera, u koji je Danas imao uvid, naglašava se da pretnje, nasilje i zastrašivanje upereni protiv novinara i medija, uključujući i uzmeiravanje i zastrašivanje putem sudskih procesa “ostaju tema za zabrinutost”.

Kako navode, Evropski parlament poziva zvaničnike da budu dosledni u javnom osuđivanju bilo kakvog oblika zastrašivanja novinara i da se uzdrže od mešanja u aktivnosti novinara i medija što se odnosi i na izborne kampanje. O kompromisnim amandmanima Spoljnopolitički odbor EP raspravljaće na sednici u četvrtak 27. septembra u Briselu.

Stiglo je više od 200 amandmana, a usaglašeno je 30.

U amandmanima koji su usaglašeni ističe se važnost “rada opozicije u demokratiji” i podvlači da “opozicioni političari ne treba da budu predmet kleveta”, a upozorava se i da se “javni diskursi pojedinih političara zloupotrebljavaju da se podstakne rast radikalizma”.

  Izvor: N1 / Danas

Foto: pixabay.com

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар