Vranje: Bugarsko-srpski centar podsticaj u razvoju

U Vranju je 27. septembra u prisustvu ambasadora Bugarske u Srbiji Radka Vlajkova, generalnog konzula Bugarske u Nišu profesora dr Edvina Sugareva, zamenika gradonačelnika Nenada Antića i drugih brojnih gostiju zvanično otvorena kancelarija Bugarsko-srpskog centra, prenosi Jugpress.

„Ne tako davno, ovde u Vranju ili u nekim drugim krajevima Srbije bilo je sramotno, pa možda i opasno reći da ste Bugarin. Predrasude po tom pitanju u nekim manjim mestima postoje i danas, uprkos svim bliskostima koje postoje između dva naroda u pogledu tradicije, religije, kulture, mentaliteta i činjenice da je sve to mnogo jače od bilo čega što nas je delilo tokom istorije. Činjenica da smo tu je najbolji dokaz za veliki napredak Srbije proteklih godina na putu ka Evropskoj uniji, posebno u pogledu zaštite manjinskih prava i usaglašavanja Ustava i zakona u pogledu poštovanja potreba i prava manjina“ – rekao je na otvaranju kancelarije ambasador Vlajkov.

On se zahvalio lokalnoj samoupravi na podršci prilikom osnivanja Bugarsko-srpskog centra i izrazio nadu da će on biti spona između dva naroda na jugu Srbije.

Pre ovog događaja zamenik gradonačelnika priredio je prijem za ambasadora Bugarske u Srbiji, koji je sa saradnicima boravio u Vranju.

U pratnji domaćina gosti su obišli i pogon bugarskog „Kalinela“, koji posluje u Vranjskoj Banji.

„Uverili smo se da bugarski investitor posluje u dobrim uslovima, a razgovarali smo i sa radnicima koji su, takođe, zadovoljni radnim okruženjem. Verujem da će se broj investitora iz Bugarske u narednom periodu udvostručiti, na obostrano zadovoljstvo“ – izjavio je Antić.

On je ocenio da su odnosi Srbije i Bugarske vrlo dobri, kao i da će Bugarsko-srpski centar biti samo podsticaj u jačanju odnosa dve zemlje.

Otvaranju centra prisustvovali su i predsednik Agencije za Bugare u dijaspori Petar Haralampiev, inicijator formiranja BSC-a  Darko Anačkov, član Gradskog veća Dejan Ivanović i mnogi drugi gosti.

Izvor: jugpress.com

Foto: Ambasada Republike Bugarske u Beogradu

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар