U Dimitrovgradu predstavljen roman “Rez” autora Emila Petrova

Roman “Rez“, nova knjiga dimitrovgradskog književnika Emila Petrova, pred velikim brojem ljubitelja pisane reči predstavljen je u Dimitrovgradu. Pored samog autora i Albene Milev iz Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u ulozi moderatora, o knjizi je govorio i Branislav Janković iz Izdavačke kuće „Vrane“, u čijem je izdanju roman ugledao svetlost dana.

Od 1996. godine kada se pojavila njegova prva zbirka poezije, Petrov je napisao više dela, prevashodno poetskih. „Rez“ je njegova sedma objavljena knjiga, i nakon romana „Crne šume“, drugo delo u kome nam se predstavlja kao prozni pisac.

Prema rečima autora, roman „Rez“ nastao je za svega godinu dana. Napisan u prvom licu i ponikao iz snažne inspiracije, donosi iskrenu i direktnu priču koja iznosi realne događaje – realne u smislu da su se nekada i nekome sigurno desili. Govoreći o samoj sadržini svog dela, Petrov je istakao da ono predstavlja priču o čoveku koji dolazi u situaciju da bude okrenut protiv sistema – a kako protiv sistema ne može sam, te mora da plati veliku cenu da bi ostao dostojanstven i sačuvao svoju čast i istinu, njegov lik dolazi do prekretnice, svojevrsnog reza u životu, i ulazi u svet kriminala.

U celinu koju odlikuje dinamično pripovedanje, ali i vešto spajanje različitih jezika i dijalekata, autor povezuje i obrađuje različite teme, među kojima su i religija, značaj crkve i Boga, čovekov izbor između dobra i zla, ratna vremena, ali i ratna prijateljstva, pitanje etičkog kodeksa u kriminalnom svetu, moralne dileme i dvostruki moral zajednice, te ideja da čovek mora da veruje u sebe i da se bori – što je izdvojeno i kao jedna od bitnih poruka romana.

Radeći kao šef carinske ispostave „Gradina“, Petrov priznaje da je i sama profesija koja podrazumeva sretanje najrazličitijih ljudi na izvestan način bila izvor inspiracije, te da kroz pisanje upoznaje čitaoce i sa tamnim stranama života za koje nam je često teško da zamislimo da postoje sasvim blizu nas.

Branislav Janković iz IK „Vrane“ izneo je svoje pozitivne ocene romana „Rez“, svrstavajući ga u kvalitetne rukopise koji izdavaču donose izuzetno zadovoljstvo bavljenja svojim poslom. U odnosu na druge romane koji bi se mogli podvesti pod žanr trilera, „Rez“ se razlikuje po tome što, donoseći „sliku našeg posebnog miljea“ u više različitih sfera, govori o događajima čiji smo svedoci, o stvarima koje se zaista dešavaju, dešavale su se i dešavaće se, o situacijama i dilemama u kojima svako od nas može da se nađe. „Rez je Emil Petrov, Rez smo mi sami“, zaključuje između ostalog Janković.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Написал/ла

Дияна Йеленков е родена през 1988 год. в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград, след което образованието си продължава във Философския факултет в Ниш (специалност сърбистика) и в Нови Сад (където завършва магистърска степен по Сръбска филология: сръбски език и лингвистика). След това се качва във влака и се завръща в Димитровград. Тъй като винаги е била от децата, които предпочитат да си четат книжка под дървото, отколкото да играе на криеница, още от малка се интересува от литературата и езика, особено от диалекта на родния си край. Лексиката на димитровградския говор е било заглавието на магистърската й теза – речник с повече от 2000 думи, които се използват в този местен говор. В свободно време се занимава с писане (главно на проза, а от време на време и на поезия), и с превод на литературни текстове от български на сръбски (а когато иска и обратно). Някога творбите си от детското творчество публикувала в сборника „Радовичев венец”, поетическия сборник „Разиграни сънища” и в детското списание „Другарче”. В по-скоро време някои от текстовете й се появяват в списанието „Недогледи”, което публикува Философският факултет в Ниш, както и в литературните списания „Траг” и „Майдан”. 2015-а и първата половина на 2016-а год. са плодородни за израстване на литераторската й суета – донесоха й втора награда от конкурса „Воислав Деспотов” в Нови Сад, трета от конкурса за сатирична приказка в рамките на „Нушичияда” в Иваница, както и място сред трите наградени приказки от конкурса „Черната овца” (blacksheep.rs); с писанията си заема място и в сборника „Черти и резета 6” (сборник с най-добрите творби от конкурса „Андра Гаврилович” в Свилайнац), както и в стихосбирката „Синджеличевите чегарски огньове 26” на литературното сдружение Гласът на корените от Ниш. Нейни кратки приказки се намират сред отбраните и в следващите два конкурса „Черната овца”. Съвместно с колегата си Ратко Ставров и госпожица Доротея Тодоров обявиха поетично-прозаичен сборник „Допир”. Не устоя и на изкушението да се пробва като журналист – от позицията преводач и автор сътрудничи с onlajn списанието EMG магазин, а от време на време публикува текстове и в портала blacksheep.rs.

Без коментар

Оставете коментар