Septembar je protekao u njihovom znaku: Četiri dame sa juga Srbije na Olimpu

Zadovoljstvo je ovako nešto videti, čast pričinjava poznanstvo sa ovim izuzetnim damama. Još smo više ponosom ispunjeni što sa svima njima pohodimo planine juga Srbije, i mnogo šire, što znamo da su istinske junakinje, a to su pokazale i u mesecu septembru 2018. godine, i svojim „olimpijskim poduhvatima“ potpuno zasenile sve nas. Ali, ne zameramo, štaviše, verujemo da će naše dame motivisati mnoge ljude sa juga Srbije da počnu da koračaju planinarskim stazama slave i večnosti, da budu ostvareni, ponositi i da mngo više nego do sada, veruju u sebe.

Naš ponos sastoji se od četiri imena, naš ponos izgradile su Milena Mickoski, Valentina Tina Zareva, Sonja Rajković i Jelena Antanasković. Četiri dame, uspešno su pohodile mitsku planinu grčkih bogova, dotakle su nebo sa vrhova Olimpa. I, da bi svi mi koji ovoga puta nismo išli put Olimpa, mogli više i duže da uživamo, da se radujemo sa njima, podelile su to zadovoljstvo na tri dela, i od četiri vikenda u mesecu septembru, tri vikenda one su ispunile uspešnim usponima na surove i gotovo nepristupačne vrhove Olimpa.

Najpre je zablistala Milena Mickoski, članica Planinarskog društva „Preslap“ iz Niša. Milena, ekonomistica, čije srce podjednako kuca i za planinarenje i za biciklizam, učestvovala je na akciji na Olimpu, koju su organizovali Planinarsko društvo „Planinski vukovi“ iz Kruševca i legendarni „Planinari 2.kategorije“ iz Beograda, među kojima ima i članova Planinarskog društva „Preslap“. Akcija je održana 7. i 8. septembra 2018. godine.Vođa akcije bio je Srboljub Srba Dobrosavljević iz Kruševca, a pomagao mu je u vođstvu i Dušan Vuletić, član Planinarskog društva „Preslap“ i pripadnik „planinara 2. kategorije“. Planinari sa juga Srbije, kada god učestvuju na nekoj akciji koju vodi Srba Dobrosasvljević, kažu da su planinarili „sa Srbu“. Milena Mickoski, pak, zablistala je u majici Planinarskog društva „Preslap“ na vrhovima Mitikas (2918 m), Skala (2866 m) i Skolio (2912 m). Po lepom vremenu, moglo se zaista mnogo toga videti, ali treba znati da je prilaz vrhu Mitikas, izuzetno opasan, strm, nebezbedan, ali ne i najopasniji na Olimpu. Najteži vrh je Stefani (2909 m), na koji se planinari „sa Srbu“ nisu penjali. Milena je bez problema izdržala sve napore, a na sebi je nosila pojas, prusikovu užad i kacigu, bila maksimalno osigurana, kako se i treba penjati na vrhove Olimpa. Verujemo da će u budućnosti, pojas, kaciga, prusici, setovi, dereze i cepin postati nešto što će Mileni biti „planinarska svakodnevnica“ i da ćemo je viđati na još višim i zahtevnijim vrhvoma.

Potom je na scenu stupila Valentina Tina Zareva, iz Planinarskog društva „Strešer“ iz Surdulice, najbolji sportista Surdulice za 2017. godinu. Istaknuta novinarka, do sada je osvajala najviše vrhove Evrope, Japana i Afrike, a magičnu granicu od 6000 metara nadmorske visine prešla je ovog proleća na Andima u Peruu. Valentina Zareva bila je deo velike akcije koju je predvodio Milan Vojnović iz Planinarskog društva „Krug“ iz Beograda. Ovoga puta, a to je bilo 22. i 23. septembra 2018. godine, Olimp je bio u pravom zimskom ambijentu. Pao je prvi sneg u sezoni jesen zima 2018/2019.godine, bilo je hladno, naročito u silasku sa planine. Trasa uspona bila je ona klasična, najpoznatija, od Prionija, na 1100 metara, do planinarskog doma na 2100 metara, potom, u osvit novog dana, uz greben Olimpa do Skale, pa na Mitikas, i na kraju na Skolio. Sneg je promenio sve! Planinari, kao da su sa Mediterana prešli na Alpe, ali ovakve promene vremena ne treba da čude na Olimpu. Valentina Tina Zareva, inače profesionalni novinar, istaknuti poslenik „sedme sile“, na ovoj zahtevnoj akciji pronašla je svoju inspiraciju za nova dostignuća u planinarstvu, za nova putovanja i za naredne novinarske bravure.

Sonja Rajković i Jelena Antanasković, članice Planinarskog društva „Preslap“, na svoj pohod ka olimpijskoj slavi, krenule su sa Zoranom Pavlovićem Paćom, najboljim sportistom juga Srbije zadnjih nekoliko godina i najboljim i najuspešnijim planinarskim vodičem Srbije svih vremena. Poslednjeg vikenda septembra meseca 2018. godine, vreme na Olimpu bilo je još lošije nego kada je Olimp osvajala Valentina Zareva. To što se sneg otopio, ništa nije olakšalo planinarima, zato što je padala kiša, bilo je i magle, olujnog vetra, hladnoće. Sonja Rajković, profesorica srpskog jezika i književnosti, i Jelena Antanasković, advokatica, u zadnje vreme dosta su uvežbavale alpinizam i penjanje na stenama, u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri. Njihovi prijatelji i kolege iz Planinarskog društva „Preslap“ vide u njima pozitivni naboj, impuls, snažnu volju da se ozbiljno bave visokogorstvom i učestvuju na ekspedicijama. Akcija Zorana Pavlovića Paće obuhvatala je uspon na čak šest vrhova Olimpa: Skurta (2476 m), Ilijas (2786 m), Stefani (2909 m), Mitikas (2918 m), Skala (2866 m) i Skolio (2912 m). Po starogrčkoj mitologiji, tron vrhovnog boga Zevsa bio je na vrhu Stefani, iako je Mitikas nešto viši. Kada se dođe u podnožje Stefanija, misli same naviru i daju odgovor zašto je Zevs ovde stolovao. Uspon na Stefani teži je čak i od uspona na Mitikas. Maestralni Zoran Pavlović Paća, razvukao je uže, postavio osiguranje, kako bi planinari nekako prešli taj, naizgled neprelazni kuloar, iznad koga je Stefani, poput zida, a ispod je ambis. Posle Stefanija, usledilo je veranje ka Mitikasu. Sa Mitikasa se valjalo i spustiti, i to je izgledalo kao da se planinari spuštaju u pećinu, a ne da su na planini, toliko je dubina prostora ispod najvišeg vrha Grčke. Oslonca skoro i da nema. Junakinje Sonja i Jelena, hrabro su izdržale sva ova iskušenja, i ponosito razvile zastavu Planinarskog društva „Preslap“ na šest divovskih vrhova Olimpa.

Od ove četiri dame, a i svih ostalih, nestrpljivo iščekujemo sledeći povod za radost i sreću.

  Miroslav Dokman

Foto: PD „Preslap“ / Valentina Tina Zareva

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар