Meštani Rakite prekinuli izgradnju vodozahvata za mini-hidro-elektranu, za petak najavljen protest ispred Opštine Babušnica

Pedesetak meštana sela Rakita i aktivista Inicijative “Odbranimo reke Stare planine” sprečili su dalje radove na izgradnji vodozahvata za mini-hidroelektranu, prenose Južne vesti. Oni su se juče isprečili između bagera i parcele gde je mašina kopala i najavili protest ispred Opštine Babušnica za petak 26. oktobar.

Pre više od godinu dana startovali su radovi na izgradnji MHE na Rakitskoj reci.  Nakon pauze zbog izmene urbanističkog plana trebalo je ovih dana da budu nastavljeni, ali meštani ovog babušničkog sela usprotivili su se nastavku uništavanja reke. Situacija je kulminirala tokom jučerašnjeg dana kada su fizički zauzeli parcelu koja je trebalо da se kopa, a izvođač radova je nakon intervencije policije povukao svoje radnike. 

Meštani su rekli da ne dozvoljavaju uništavanje Rakitske reke i prolazak kroz njihove privatne parcele, naglasivši  da ih ne interesuje novac. Takođe, kako pišu Južne vesti, investitor se krije iza dozvola koje su mu izdali Opština Babušnica i nadležna ministarstva i zabrinuti su da zbog planiranih radova padavine mogu potkopati put, koji ne mogu da koriste.

Tokom jučerašnjeg dana na gradilištu je bio i investitor Goran Belić iz Beograda, koji je kazao da ima problem sa nekolicinom meštana i istakao da kada je pre pet godina počeo realizaciju projekta, niko se od njih nije bunio. Kaže da je zbog bezbednosti postavio kаmere, koje gledaju na gradilište.

Predsednik Saveta mesne zajednice Desimir Stojanov kaže da će se boriti za očuvanje reke i da investitor nema dozvolu meštana da gradi, da je jedini vidljiv put u katastru uništen i da ne mogu da odu do svojih njiva. Stojanov ističe da su mašine ušle u privatno imanje koje je pod sudskim sporom i dodaje da se bez saglasnosti meštana ne može graditi vodozahvat.

Tridesetak stanovnika Rakite koji su izašli ispred mašina naglašavaju da imaju potpise 166 stanovnika koji se protive izgradnji, a podršku su im pružili i aktivisti Inicijative “Odbranimo reke Stare planine”.

Među aktivistima sa Stare planine bio je i Aleksandar Panić,  koji kaže da je investitor dobio dozvolu za radove po najnovijoj izmeni urbanističkog projekta, da meštani nikada nisu pitani da li žele uništenje reke i da su na jednoj privatnoj parceli fizički sprečili izvođače da nastave sa radovima. Naglašava da će najverovatnije doći do suda, jer je vlasnik parcele pokrenuo postupak za sprečavanje radova zato što postoji nikakav ugovor između njih.

Okupljeni građani su palili sveće pored reke zato što ih za nju veže tužna sudbina deteta koje se pre više godina utopilo upravo pored mesta gradnje vodozahvata, ali i zbog trenutnog uništavanja korita Rakitske reke.

Na poziv meštana došla je policija i nakon konsultacija sa tužilaštvom, meštanima i investitorom radnici su se povukli sa gradilišta.

Meštani Rakite uz podršku aktivista Inicijative “Odbranimo reke Stare planine” najavljuju protest ispred zgrade Opštine Babušnica u petak, 26. oktobra u 12:00 časova.

P. Videnov (izvor: Južne vesti)

Foto: Andrijana Spasov

Написал/ла

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Без коментар

Оставете коментар