Uspešno predstavljanje vannastavnih aktivnosti škole u Strelcu

Želeći da promoviše i podstakne vannastavne aktivnosti obrazovnih institucija u Srbiji, Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja (ZUOV) je raspisao je konkurs pod nazivom „Primeri uspešnih vannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama i vaspitnih aktivnosti u domovima učenika u Srbiji“. Na konkurs su prijavljena 364 rada iz 179 ustanova. Komisija sastavljena od savetnika Zavoda pregledala je sve pristigle radove i odredila one koji će ući u Bazu primera uspešnih vannastavnih aktivnosti.  U Bazi će se nalaziti 256 radova koji se  razlikuju po obimu, formi, trajanju, temi i sadržaju ili po tome koliko su primereni malim/velikim, gradskim/seoskim školama.

Među ustanovama čije aktivnosti su odabrane našla se i OŠ sa domom učenika „Dobrinka Bogdanović“ iz sela Stelac, koja je konkurisala sa tri primera svojih aktivnosti. Vannatavne aktivnosti sa kojima je ova mala škola konkurisala su književno-muzičko-filmska „Kreativna stvaraonica“, zanatsko-likovna radionica „Od praha do proizvoda“ i „Dečji obrazovno-istraživačk kamp“. Sve tri pomenute aktivnosti biće uvrštene u Bazu.

Pored toga, sa liste radova koji su određeni za Bazu, Komisija je odabrala izvestan broj onih koji su javno predstavljeni na završnom događaju Konkursa, koji se 25. oktobra održao u OŠ „Vuk Karadžić“ u Beogradu. Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici ZUOV-a, načelnici i savetnici svih Školskih uprava u Srbiji, kao i druge zvanice. Među 30 ustanova iz cele Srbije čiji su radovi izabrani za javno predstavljanje našla se i škola „Dobrinka Bogdanović“ i to među samo 4 škole koje su odabrane da predstave svoju ustanovu i sve aktivnosti, dok je ostatak škola predstavljao samo pojedinačne aktivnosti, ili učestvovao u izložbenoj postavci.

Školu je na ovom događaju predstavio Marjan Milanov, profesor engleskog jezika poreklom iz Dimitrovgrada, kao jedan od aktivnih učesnika i tvoraca vannastavnih aktivnosti koje se uspešno realizuju u ovoj školi. Milanov je prisutne upoznao sa specifičnostima ove male seoske škole koja već godinama unazad neguje, a slobodno se može reći i da je začetnik ideje multifunkcionalnosti škole u programskom smislu. Rad u specifičnim uslovima, sa učenicima specifičnog profila rezultirao je parolom „manje đaka, više rada“ kojom se zaposleni ove škole vode. Sve vannastavne aktivnosti imaju za zadatak unapređivanje celokupnog vaspitno-obrazovnog procesa, iskorišćananje potencijala i resursa sredine, razvoj celokupne ličnosti učenika, jačanje timskog duha i zajedništva, kao i bolju komunikaciju i saradnju između učenika i nastavnika, ali škole i roditelja, pa i lokalne zajednice.

Ovaj uspeh je još veći ako se uzme u obzir da je škola u selu Strelac u opštini Babušnica specifična vaspitno-obrazovna ustanova, koja je  među prvim i retkim osnovnim školama u Srbiji koja je verifikovana kao osnovna škola sa domom učenika. Školu pohađa tek par desetina učenika koji dolaze iz sve četiri opštine Pirotskog okruga. Većina njih dolazi iz ruralnih planinskih predela, iz socijalno i ekonomski ugroženih porodica, neki iz disfunkcionalnih porodica i marginalizovanih društvenih grupa. Ovi učenici u svojim mestima nemaju školu, ili nemaju uslova da svakodnevno putuju do najbliže škole, pa borave u domu učenika od ponedeljka do petka, gde imaju obezbeđen smeštaj, hranu, udžbenike, školski pribor, ali i odeću i obuću iz donacija mnogobrojnih organizacija, NVO i kompanija koje duži niz godina pomažu školu i njene učenike. Za svoje aktivnosti i izuzetan doprinos razvoju i unapređenju obrazovanja i vaspitanja, škola je ove godine dobila Svetosavsku nagradu opštine Babušnica.

Više informacija o ovoj školi i njenim aktivnostima možete videti i na njihovoj internet strani, na adresi https://dobrinkabogdanovic.blogspot.com/.

  A.Todorov

Foto: Iz albuma M. Milanova

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар