U Beogradu, Novom Sadu i Niš sinoć je počeo 14. Filmski festival “Slobodna zona”. U sva tri grada, na svečanom otvaranju premijerno je prikazan film “Leto” ruskog pozorišnog i filmskog reditelja Kirila Serebrenikova.

Na festivalu će biti prikazano više od 50 filmova.

Festival je u Beogradu u Kombank dvorani otvorio poverenik Rodoljub Šabić.

Rekao je da nije očekivao da će biti izložen salvama uvreda i napada u državi u kojoj 14 godina pokušava da ustanovi instituciju Poverenika za informacije. Zato mu je, kako kaže, posebno drago što mu je data čast da otvori festival koji je posvećen ljudskim pravima.

Baš u danu kada će srpska publika prvi put videti film “Leto”, u Moskvi je autoru – Kirilu Serebrenikovu, počelo suđenje.

On je više od godinu dana u kućnom pritvoru, a na teret mu se stavlja da je proneverio državni novac u neprofitnoj organizaciji “Sedmi studio”, čiji je osnivač.

Serebrenikove pristalice i međunarodna javnost smatraju da je proces politički motivisan, jer je poznati reditelj žestok kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina. Sam Serebrenikov odbacio je sve optužbe uz konstataciju da su “besmislene”.

Izvor: N1

Foto: freezonebelgrade.org

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар