Otvorena renovirana srednjovekovna tvrđava „Momčilov grad“

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić i direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljiljana Berić juče su presecanjem vrpce svečano otvorili renoviranu srednjovekovnu tvrđavu „Momčilov grad“, prenose Pirotske vesti.

Ovaj turistički biser Pirota renovinar je zahvaljujući programu prekogranične saradnje između Pirota i bugarskog grada Montana.

Prema rečima gradonačelnika Vasića u planu je da se verovatno na proleće nastavi sa uređenjem tvrđave, tačnije opremanjem modernim tehnologijama poput 3D virtuelnih tura i mnogih drugim sadržajima.

„Mogu sa ponosom da kažem da smo mnoge simbole našeg grada obnovili, dali im novo ruho. Tu mislim i na gradski Kej i na Omladinski stadion, zatvoreni bazen, ali i na tvrđavu koja je simbol grada i svedoči o istoriji našeg grada. Zahvaljujem se ministru Popoviću koji je posetio naš grad. Mogu da pohvalim izvođače, da se zahvalim Zavodu za zaštitu spomenika kulture, ljudima iz KLER-a koji su pratili realizaciju ovog projekta. Zadovoljstvo mi je da kažem da je ovaj projekat finansiran mahom iz sredstava EU, iz prekograničnog programa, da je preko 300.000 evra donacija, dok je ukupna vrednost radova oko 400.000 evra. Učestvovali smo i mi u finansiranju, u izradi tehničke dokumentacije i nadzoru. Nadam se da će na ovaj način turistička ponuda grada biti još sadržajnija. Pozivam građane da uživaju u tvrđaci i želim da najavim da ćemo već na proleće krenuti sa daljom modernizacijom tvrđave, pre svega u pogledu audio-vizuelnih sadržaja i modernih tehnologija, otvaranja suvenirnice i drugih sadržaja“ – istakao je Vasić.

  Izvor i foto: pirotskevesti.rs

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар