Premijerom predstave „Mlaćenici i plaćenici“ otvoren XIV „Balkan teatar fest“

Premijerom predstave „Mlaćenici i plaćenici“ teatra „Hristo Botev“ sinoć je u Dimitrovgradu otvoren XIV Međunarodni pozorišni festival “Balkan teatar fest“.

Nakon uvodnog izlaganja direktora Centra za kulturu Nikolajče Manova, festival je svečano otvorio opštinski većnik za kulturu i sport Slavoljub Manoilov.

Komedija „Mlaćenici i plaćenici“ autora Miroljuba Nedića i Timošenka Milosavljevića, u režiji Biljane Radenković iz Niša, prati niz komičnih događaja jednog bračnog para, u ulozi Slavče Antova – Radenka i Sonje Stanulov – Anđelke, koji se stalno svađaju, najviše zbog podele imanja. Oni su se posvađali, podelili stan, bacaju jedno drugom bombe i pripremaju oružje za konačni obračun. Ovaj komad može se uporediti sa našom balkanskom pričom da ratujemo oko svega, a ne znamo zašto ratujemo i da se prepiremo i svađamo oko banalnih stvari.

U posetu im dolaze njihovi kumovi, u ulozi Dragoljuba Pejčeva – Živote i Sonje Videnov – Jelisavete, koji im pomažu u svađi i obračunu. Takođe, pojavljuju se i otac i sin, u ulozi Delče Gigova – Marinka i Nadice Ivanov – Ljubinka, koji dolaze kako bi se dogovorili oko podele imanja. U predstavi su se nizale svađe i prepiranja, predstavljene na komičan način, nakon kojih je došlo i do ubistva.

Dimitrovgradska publika je bila oduševljena, što se moglo zaključiti iz aplauza i osmeha koji su odjekivali salom.

Ova predstava je na komičan način predstavila međuljudske odnose, bračne situacije i koliko je ustvari dovoljna sitnica kako bi došlo do nekog meteža i ratnog stanja.

Direktor Centra za kultura Nikolajča Manov je nakon  premijere uručio nosiocima glavnih uloga plaketu pozorišta „Hristo Botev“ i pozvao publiku na druženje i koktel sa glumcima.

Već 4. decembra (utorak) u 19:30 sati, na repertoaru festivala je predstava „Drugi medeni mesec“ teatra  „Iskri i sezoni“ iz Sofije, u režiji Dimitra Stojanova.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

 

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар