Na vrhu Kusača (771 m) – OŠ „Car Konstantin“ iz Niša obeležila međunarodni dan planina

Osnovna škola „Car Konstantin“ iz Niša ozbiljno i ambiciozno obeležava 11.decembar – Međunarodni dan planina. Iz ove škole, upućen je poziv Planinarskom društvu „Preslap“ iz Niša, da u cilju obeležavanja Međunarodnog dana planina, organizuje, za učenike, njihove roditelje i nastavnike, planinarsko-rekretativni uspon na vrh Kusača (771 m) na Suvoj planini, iznad Sićevačke klisure, i predavanje o planinarstvu u samoj školi.

Planinarsko društvo „Preslap“, kao stožer okupljanja i organizovanja velikih manifestacija na jugu Srbije, sa velikom radošću, i još većom odgovornošću, prihvatilo je ovu inicijativu. Pokretač ove lepe priče je nastavnica Zorica Ivanović, koja se aktivno bavi planinarstvo, a u Osnovnoj školi „Car Konstantin“ predaje tehnčko i informatičko obrazovanje. Nastavnica Zorica za svoj predlog vrlo brzo je dobila podršku rukovodstva škole, i ambicioznim i vrednim radom, uspela je da animira zaista puno učenika, roditelja i nastavnika da krenu na uspon na Kusaču, njih šezdesetak.

Akcija je izvedena u subotu, 8.decembra 2018.godine. Vodiči uspona bili su iskusni dvojac Planinarskog društva „Preslap“, Nenad Stevanović i Petar Ratković. Planinarske akcije na kojima učestvuju deca veliki su izazov za vodiče, ionako velika odgovornost sada je maksimalno uvećana, stoga i ne čudi što je i za najiskusnije vodiče rad sa decom zahtevniji od uspona na najviše vrhove Balkana i Evrope.

Naravno, ova priča ima i svoju drugu stranicu, zbog koje se svi napori potiskuju, a to je razdraganost dece i sama činjenica da se na jugu Srbije dešava nešto, što je za sada retko, ali je u zemljama poput Bugarske, Nemačke, Austrije, Francuske…pojava koja se susreće svakog vikenda na planinama znatno višim od ovih u Srbiji. U većini evropskih zemalja, naime, planinarske aktivnosti nalaze se u školskim programima, i nekoliko puta tokom godine same škole organizuju i vode uspone na visoke planinske vrhove. Onda, kada tih akcija nema u školama, deca na planinarenje odlaze sa svojim roditeljima.

Ovaj korak koji su zajedno načinili nastavnica Zorica Ivanović, Planinarsko društvo „Preslap“ i Osnovna škola „Car Konstantin“ može biti važan za dalji razvoj planinarstva. Ko zna, možda se među ovom decom koja su pohodila vrh Kusača, nalazi i neko ko će za dvadesetak godina pohoditi Mon Blan ili Elbrus.

Najviše je bilo dece uzrasta od petog do osmog razreda Osnovne škole „Car Konstantin“. Ipak, par njih se u planinarsku kolonu, uvrstilo iz klupa od prvog do četvrtog razreda. Vrh Kusača se nalazi na Suvoj planini, na litici iznad leve oblale Nišave, u Sićevačkoj klisuri. Ovaj vrh fantastičan je vidikovac i sa njega se kao na dlanu vidi cela Sićevačka klisura, tok reke Nišave kroz klisuru, susedne Svrljiška planine, ceo masiv Suve planine, Niška Banja i grad Niš. Posebno je za naše male planinare bio upečatljiv pogled na grad u kome žive i uče školu, grad u kome se većina njih i rodila. Bio je to pravi „pogled sa visine“, pogled sa najneobičnijeg mesta do sada u njihovim životima, pogled iz druge dimenzije.

A sve je proteklo i više nego dobro, besprekorno. Apsolutni priroritet bila je bezbednost malih planinara, njhovih roditelja i nastavnika. Staza kojom su se penjali na Kusaču bila je standardna, ista ona kojom se penju i odrasli planinari. Sve je počelo u selu Prosek, na levoj obali Nišave, i za zagrevanje, pređena je deonica do susednog sela Manastir. U ovom selu nalazi se stara crka Svetog Nikole, koja je pogodno mesto za odmor i gde se može zahvatiti i voda. Malo dalje odatle, nalazi se vidikovac Stražište odakle se po prvi put sa staze mogu videti Niška Banja i Niš. Malo iznad Stražišta, dolazi se do stenovitog vidikovca Kolo kamen. Kada se prođe Kolo kamen, počinje završna etapa prema Kusaču, gde se nazire kraj puta, nazire se vrh Kusača i to da je ispod njega ogromna praznina – a to je Sićevačka klisura. Za neka tri i po sata, svi, sa lakoćom i dobrim raspoloženjem, izašli su na vrh Kusača. Ovo područje, u proleće i leto, obiluje lekovitim biljem, a najpoznatije je po žalfiji.

Učenice i učenici bili su, kao planinari, kakvi se samo poželeti mogu. Razdragani i smeli, a dovoljno disciplinovani da prate vodiče, da poslušaju svaki savet, i pažljivi da saslušaju „časove uživo“, na planinarskoj stazi, o geografiji Niša i okoline. Sada su priroda i Kusača bili veliki atlas u njihovim rukama, sa kojih su gledali i prepoznavali sva ona mesta u gradu Nišu i okolini o kojim su učili u učionici.

Sa Kusače, kolona planinarki i planinara spustila se do sela Jelašnica, gde je akcija i okončana, posle 12 kilometara pređene trase. Oduševljenju, međutim, tu nije kraj, i svi iz Osnovne škole „Car Konstantin“ jedva čekaju novo planinarsko okupljanje.

Međunarodni dan planina ustavnovljen je odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2002.godine, a u celom svetu se obeležava od 2003.godine. Zbog sve većeg raskoraka između zahteva za ekonomskim razvojem i zahteva za očuvanjem prirode, reagovale su Ujedinjene nacije i ovim praznikom utiču na ekološku svest čovečanstva, ali i razvijanje potrebe kod ljudi da svoje slobodno vreme provode na planinama i u prirodi. Obično se povodom ovog praznika organizuju planinarsko-rekreativno-edukativne akcije, predavanja, izložbe, projekcije filmova, rad sa najmlađima…

  Miroslav Dokman

Foto: Zorica Ivanović / Petar Ratković

Написал/ла

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Без коментар

Оставете коментар