Ružić i Vlajkov zadovoljni afirmativnim merama za bugarsku nacionalnu manjinu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa ambasadorom Republike Bugarske u Beogradu Radkom Vlajkovim.

Centralna tema bili su uslovi za ostvarivanje prava bugarske nacionalne manjine u Srbiji i primena afirmativnih mera donetih novim propisima u toj oblasti.

Ministar Ružić je podsetio da je najnovijim izmenama Zakona o matičnim knjigama omogućeno da se imena pripadnika svih nacionalnih manjina upisuju u tu evidenciju na maternjem, odnosno pismu nacionalne manjine.

Ministarstvo je takođe rešilo i lingvistički problem koji se u primeni zakona pojavio kod upisivanja imena pripadnica bugarske nacionalne manjine u matične evidencije.

Inače, o tom pitanju su ranije razgovarali bugarski ambasador Radko Vlajkov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Svim lokalnim samoupravama u Srbiji smo poslali instrukciju kako da postupaju u ovim slučajevima, jer nama je važno da se zakoni primenjuju i da naše manjine ostvaruju sva svoja prava“, rekao je ministar. Postupićemo na isti način i u pogledu topografskih natpisa na jezicima manjina, ali i drugih mera, istakao je u razgovoru Branko Ružić.

Ambasador Vlajkov je kao veoma dobar ocenio zakonodavni okvir za ostvarivanje prava manjina, a saradnju sa Ministarstvom ocenio je kao odličnu. Takođe je kao značajnu ocenio i podršku koju su za informisanje na jezicima nacionalnih manjina dobila udruženja ove manjine iz Fonda za nacionalne manjine.

 Izvor i foto: mduls. gov. rs

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар