Realizovana prva faza projekta “Formiranje digitalnog centra i digitalizacija građe asociranih ustanova” u Bosilegradu

Ustanova centar kulture “Bosilegrad” na konferenciji za medije predstavila je rezultate projekta “Formiranje digitalnog centra i digitalizacija građe asociranih ustanova”.

Za realizaciju ovog projekta odobrenog na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, govorio je direktor ustanove Voislav Božilov, koji je između ostalog naglasio, da je digitalni centar formiran zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture u iznosu od 500.000 dinara, opštine Bosilegrad koja je za tu namenu izdvojila 133.544 dinara i Ustanove kulture, koja je iz sobstvenih izvora izdvojila 34.177 dinara.

“Realizovali smo prvu fazu projekta opremivši dve prostorije gde je smešten digitalni centar, kupili savremeni skener, digitalni foto aparat, računar, nameštaj i ostalo što je neophodno za funkcionisanje centra. U proteklih nekoliko meseci uspeli smo da digitalizujemo sva izdanja lista “Bratstvo” od 1959. do 1970. godine” – rekao je Božilov i naglasio da se nada da će biti realiyovana i druga faza doopremanja digitalnog centra u kojem će moći da se vrši digitalizacija svega što je vredno za kulturno, naučno i svakojako drugo nasleđe stanovništva opštine Bosilegrad.

This image has an empty alt attribute; its file name is 470-1024x517.jpg

Da bi se realizovala druga faza projekta potrebno je još 2.700.000 dinara.
Stefan Stojkov, zamenik predsednika opštine Bosilegrad, koji je sa saradnicima prisustvovao konferenciji, naglasio je da Ustanova centar kulture “Bosilegrad” treba da nastavi da dovrši započeti projekat, koji će imati svoju dalju održivost, a sredstva će se i dalje tražiti na konkursima raznih ministarstava, Nacionalnog saveta i od opštine Bosilegrad.
Sam process digitalizacije na primeru “Bratstva” pojasnio je koordinator projekta Goran Milanov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 471.jpg

“Naš cilj je da jednog dana izradimo stranicu koju će svi zainteresovani građanin moći da koriste i u svakom momentu da se upoznaju sa brojnim dokumentima o kulturnom, umetničkom, naučnom i istorijskom nasleđu, sa kojim raspolaže opština Bosilegrad” – istakao je direktor Voislav Božilov tokom predstavljanja projekta i upoznavanja prisutnih sa novim digitalnim centrom, koji radi u okviru Ustanove centar kulture “Bosilegrad”.

B. Ivanov

Написал/ла

Божидар Иванов е роден през 1970 година. Макар че икономист по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1998 год. в Центъра за култура „Босилеград” - Радио-телевизия Босилеград, където като журналист и водещ вече 18 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Иванов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-водещ от 1998 до 2016 година, зад когото са наредени часове емисии, интервюта, репортажи... Сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с Радио телевизия Фокус, Телевизия 017 и Българското национално радио. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия, лауреат на значими журналистически признания, участник във всички семинари на BBC и активен участник в опазването на информирането на майчин български език чрез Комисията по информиране при Националния съвет на българското малцинство в Сърбия в първите два състава.

Без коментар

Оставете коментар