U utorak javna rasprava o izradi nacrta novog Statuta opštine Dimitrovgrad – Zoran Đurov poziva građane da učestvuju u debati

U utorak, 25. decembra, u 12:00 časova u skupštinskoj sali biće održana javna rasprava o izradi nacrta novog Statuta opštine Dimitrovgrad. Tim povodom Zoran Đurov, predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad, pozvao je sve zainteresovane građane da učestvuju u debati o najvišem pravnom opštinskom aktu.

U izjavi za FAR Đurov kaže da je nacrt novog Statuta opštine Dimitrovgrad izrađen u skladu sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi.

„Naime, obaveza opštine je da utvrdi nacrt novog Statuta, a zatim da ga, najkasnije do 31. decembra tekuće godine, prosledi Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave na saglasnost. Pomenuto ministarstvo ima rok do 31. januara da donese konačnu odluku o ovom dokumentu. To podrazumeva davanje saglasnosti ili vraćanje nacrta Statuta opštini na doradu. Usaglašen Statut između opštine Dimitrovgrad i Ministarstva, Skupština opštine Dimitrovgrad treba da usvoji do poslednjeg dana marta 2019. godine. Nakon toga, Statut će odmah početi da se primenjuje, dok će pojedine njegove odredbe stupiti na snagu tek posle lokalnih izbora 2020. godine“ – rekao je Đurov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 541-1024x768.jpg

Predednik SO Dimitrovgrad je naglasio da se izmene uglavnom odnose na budući sastav predsedničkog kabineta i Opštinskog veća.

„Novim zakonom o lokalnoj samoupravi predviđen je jedan pomoćnik predsednika opštine, a maksimalan broj većnika za opštinu veličine Dimitrovgrada je pet. Novina je da će zamenik predsednika Skupštine biti na stalnom radu, dok će Skupština opštine imati veće ingerencije“ – kazao je on.

Đurov ističe da će novi Statut značajno poboljšati i urediti sazivanje javnih rasprava, kao i da će biti određen minimum vremena od zakazivanja do njenog održavanja. Prema njegovim rečima, Opštinsko veće će najpre imati zadatak da organizuje javnu raspravu u vezi nacrta odluka, dok će Skupština opštine kao i do sada organizovati javne rasprave u vezi predloga odluka. On je kazao da to faktički znači da će građani moći da daju svoje predloge u fazi izrade nacrta odluka, dok će kasnije, na drugoj javnoj raspravi, moći da vide da li su njihovi predlozi uvaženi ili ne.

 A. Todorov

Aleksandar Todorov

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар