Nova cena takse za medijske servise

Taksa za javne medijske servise, Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio televiziju Vojvodine (RTV), od početka ove godine iznosi 220 dinara, umesto dosadašnjih 150 dinara.

Poskupljenje takse propisano je Zakonom o izmenama Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javne medijske servise, koje je Skupština Srbije usvojila 7. decembra prošle godine.

Tim zakonom, takođe, produžen je do 31. decembra 2020. kombinovani model finansiranja javnih servisa, što će reći da će se novac za funkcionisanje RTS i RTV delom obezbeđivati iz takse a delom iz budžeta Republike Srbije. Takav model finansiranja na snazi je od početka 2016. godine, kada je, uostalom, i uvedena taksa za medijske servise i ona je sve do pre neki dan iznosila 150 dinara.

Budžetom za 2019. godinu za finansiranje osnovnih delatnosti javnih medijskih servisa u 2019. godini izdvojeno je, kao i prethodnih godina, 4 milijardi dinara – RTS-u pripašće 3,1 milijardi dinara, a preostalih 900.000.000 dinara ide RTV-u.

Taksa će se, kao i do sada, naplaćivati preko računa za utrošenu električnu energiju, koji, prema mišljenju predlagača zakona, „obezbeđuje visoki stepen naplate takse“.

 Izvor: Cenzolovka (autor: D.K.)

Foto: pixabay.com

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар