Održan peti protest “Jedan od pet miliona” u Beogradu – Protesti i u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Požegi

Peti protest “Jedan od pet miliona” održan je sinoć u Beogradu, a učesnici su zatražili smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

Na protestu na kome je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, pročitano je otvoreno pismo u kome Stefanovića i Bujoševića pozivaju da se povuku sa funkcija, jer svaki dan umesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

“Laž nije drugo mišljenje”, čulo se sa kamiona uz povike “Nije sprski ćutati” što je naziv emisije koju je nekada vodio i uređivao Dragan Bujošević.

Glumac i jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” Branislav Trifunović čitajući otvoreno pismo Bujoševiću rekao je da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
On je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da zloupotrebljava svoj položaj i javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

“Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije”, naveo je Trifunović.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da to što traže okupljeni nema veze sa politikom već sa potrebom da žive u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Posle govora, građani su prošetali centralnim gradskim ulicama. Okupljeni su se kratko zadržali kod zgrade u kojoj je sedište predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potom i ispred zgrade RTS-a.

Kod zgrade predsedništva su se zaustavili da bi, kako su rekli, Aleksandar Vučić mogao lakše da ih prebroji i uzvikivali su “Vučiću lopove”, a potom pustili pesmu Đorđa Balaševića “Dno dna”.

Ispred RTS-a upaljene su baklje i raširen je transparent “Počelo je”, puštani su špica za Dnevnik i delovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima, a pročitano je i otvoreno pismo Bujoševiću.

This image has an empty alt attribute; its file name is 78-1024x634.jpg

Tokom protestne šetnje na čelu kolone bili su veliki transparenti “Jedan od pet miliona” i “Stop krvavim košuljama” i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se puštala muzika.

Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, duvali u pištaljke i trube.
Na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je protest počeo deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše “Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona”.

Protest je počeo minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Tokom protesta ulice su za saobraćaj bile zatvorene, a broj okupljenih bio je manji nego prošle subote.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.
Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Pored Beograda, građanski protesti sinoć su organizovani i u Nišu, Kragujevcu, Požegi i Novom Sadu.

Nekoliko stotina građana okupilo se u centru Niša na poziv Saše Živića, lokalnog pedijatra. On je građanima poručio da su pobedili strah svojim izlaskom na ulice. Dodao je i da skup nije stranački.

Govorio je o stanju u zdravstvu, posebno u Nišu, gde je napomenuo da je veliki broj njegovih mladih kolega i studenata otišlo iz zemlji. Građani su prošetali do Gradske kuće i tamo se kratko zadržali.

Na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru Kragujevca održan je protest “Budi jedan od pet miliona – Kragujevac”. Okupljeni su duvali u pištaljke i trube, a na protestu nije bilo stranačkih obeležja. Protest je organizovan u znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom “Jedan od pet miliona”.

U centru Požege nekoliko desetina građana šetnjom je pokazalo nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, zloupotreba lokalne vlasti.

Protest pod nazivom “Resetuj Srbiju” održan je na novosadskom Trgu Republike. Pred nekoliko desetina ljudi organizatori iz “Narodne inicijative” raširili su transparente sa natpisom “Da ovi odu, a da se oni ne vrate” i izneli niz zahteva.

Između ostalog traže rasvetljavanje afera Beograd na vodi, helikopter i drugih. Zahtevaju subvencije za poljoprivrednike, ukidanje akciza na gorivo, sređivanje biračkih spiskova, ostavku ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Izvor: Beta / N1

Foto: N1

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар