Gimnazija „Sv. Kirilo i Metodije“ proslavila Savindan

Učenici i nastavnici gimnazije „Sv. Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu svečanom priredbom u holu škole obeležili su školsku slavu Sveti Sava. Svečanosti su prisustvovali članovi lokalne samouprave i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov. Takođe, svojim dolaskom školsku slavu uveličao je i generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev.

This image has an empty alt attribute; its file name is 534-1024x683.jpg

Sveti Sava je prvi srpski prosvetitelj i prvi srpski arhiepiskop. Za života učio je naš narod ljudskim vrednostima. Savindan se slavi od 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. Takođe, Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova.

This image has an empty alt attribute; its file name is 535-1024x683.jpg

„Oreol Svetog Save je spona koja povezuje narode u jednu veliku emociju ljubavi. Ostavio nam je u nasleđe poštovanje pravih ljudskih vrednosti. On je simbol spajanja srpskog i bugarskog naroda u jedno veliko duhovno biće. Koliko je poštovan i u bugarskom narodu kao veliki misionar i duhovni vođa, govori poštovanje koje uživa u susednoj nam zemlji. On je umro u Trnovu, kasnije su njegove mošti prenesene u Srbiju. Tako da mi zajedno veoma cenimo ovaj dan i uvek palimo sveću“ – istakla je za FAR direktorka gimnazije Snežana Simeonov.

This image has an empty alt attribute; its file name is 536-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 537-1024x683.jpg

Svečanost je završena tradicionalnim sečenjem kolača i svetosavskim posluženjem.

 Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Сподели публикация
Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар