Radmila Zec za FAR: Sezonski grip u jeku epidemijskog talasa

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, u Srbiji je do 20. januara registrovano 59.215 obolelih od gripa. Što se tiče epidemiološke situacije u Pirotskom okrugu, u poslednjoj nedelji januara je registrovan povećan broj obolelih od virusa gripa, dok su tokom prošle sedmice na Institutu za virusologiju „Torlak“ potvrđena dva slučaja oboljevanja od virusa A H3 i A H1, rekla je za portal FAR dr Radmila Zec, okružni koordinator za nadzor nad gripom iz Zavoda za javno zdravlje u Pirotu.

„Početkom ove radne nedelje registrovali smo povećanje broja obolelih za 2,5 puta u odnosu na prošlu, tako da smo u utorak, 29. januara prijavili epidemiju. U toku je uzorkovanje briseva i njihovo slanje na Torlak. Do juče smo poslali 7 briseva i ispitivanje uzoraka je u toku. Prema mom dugogodišnjem iskustvu mogu da kažem da je sezonski grip sada negde u jeku epidemijskog talasa“ – istakla je Zec.

This image has an empty alt attribute; its file name is 722-1024x683.jpg

Koordinatorka za nadzor nad gripom je kazala da građani treba da se pridržavaju opštih mera prevencije. Ona savetuje izbegavanje kontakata sa obolelim osobama, redovno održavanje lične higijene i higijene radnog i stambenog prostora. Prema njenim rečima, obolele osobe treba da budu izolovane u posebnim prostorijama, kako ne bi zarazile i ostale ukućane, kao i da jačaju otpornost organizma unošenjem što više vitamina i tečnosti.

Takođe, Zec je naglasila da treba izbegavati posete zdravstvenim ustanovama u ovom periodu, osim u hitnim slučajevima.

 A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Написал/ла

Александър Тодоров е роден през 1984 година в Пирот. Основно и средно училище завършва в Димитровград. Още от гимназиалните дни проявява интерес към журналистиката, предимно в областта на спортната журналистика. Завършил е Факултет по славянски филологии (специалност българска филология ) - Софийски Университет „Св. Климент Охридски“. В рамките на програмата по професионална практика в периода 2012-2013 година, работи като журналист, водещ и преводач в радио-телевизия Цариброд в Димитровград, където получава основни знания в областта на радио и телевизионна журналистика. В Народната библиотека “Детко Петров“ в Димитровград като филолог е ангажиран върху работата на инвентаризацията на библиотечния материал. Пише статии и се занимава с преводаческа дейност. Специални интереси: литература, спорт, култура, филм, опазване на околната среда, селско стопанство, трансгранично сътрудничество.

Без коментар

Оставете коментар