Novinarska udruženja osudila pretnje Televiziji N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine podržali su novinare redakcije “Televizije N1”, kojima su upućene pretnje i zatražili od nadležnih organa da hitno preduzmu istragu i kazne autora pretnji smrću. I Udruženje novinara Srbije osudilo pretnje.

“NUNS i NDNV zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima „Televizije N1” koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja”, naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.

Udruženja smatraju da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima” N1”.

NUNS i NDNV će o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti medjunarodne novinarske i medijske organizacije.

I Udruženje novinara Srbije osudilo je danas pretnje redakciji “Televizije N1” i zatražilo od policije i tužilaštva hitnu istragu tog slučaja.

“UNS podseća da je, prema odredbama Krivičnog zakonika, za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem, predvidjena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina zatvora. UNS očekuje da odgovorni za ove pretnje u skladu sa tim budu i kažnjeni”, navodi se u saopštenju.

Kako je navela “Televizija N1”, u njihovu redakciju stiglo je pismo u kome se, izmedju stalog, navodi: “Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dodje do rušenja, vaša zgrada će medju prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. I zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama”.

Izvor I foto: Beta

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар