Nedimović: Afričke kuge nema, preventiva na snazi

Na teritoriji Srbije nije registrovana pojava afričke kuge svinja, ali su ipak na snazi preventivne mere, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Ministar je naveo da za sada nismo ugroženi, ali postoji opasnost jer se radi o vrlo zaraznoj bolesti ove vrste živoitinja.

“Ne postoji afrička kuga na teritoriji Srbije, nije registrovana kod nas, registrovana je 30 kilometara od granice sa Rumunijom, na teritoriji te zemlje. Oni imaju problem već godinu dana i tamo ima više žarišta” – rekao je ministar poljoprivrede.

On je naveo da se preduzimaju sve preventivne mere, među kojima je sprečavanje prodora mesa, prerađevina i svega ostalog iz zemalja koje imaju taj problem, a što može ugroziti životinjski svet.

Najveći problem je to što su divlje svinje prenosioci pa se radi preventiva sa lovačkim udruženjima, kao i Upravom za šume, naveo je Nedimović.

On je dodao da je resorno ministarstvo izdalo naredbu na osnovu koje se obavlja distribucija, uvoz mesa iz zemalja u kojima ima zaraze, a u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne afričke kuge svinja u Srbiju.

Prema naredbi, uvozna dozvola može da se izda ako ne postoji rizik po zdravlje životinja što se utvrđuje u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i Direktivom Uprave za veterinu kojom je jasno precizirano postupanje po svakom zahtevu. Naredbom se zabranjuje slobodan uvoz i provoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenim afričkom kugom svinja, a za svaki konkretan slučaj izdaje se uvozna dozvola.

Takođe, određena su dva područja – područje umerenog rizika i područje visokog rizika i donete mere koje se sprovode na tim teritorijama. Definisane su mere koje se sprovode nakon potvrde prvog slučaja te zarazne bolesti i aktivnosti na zaraženim područjima i periodi trajanja mera zabrane i ograničenja.

Kako se navodi, naredba je doneta zbog pogoršanja epizootiološke situacije u regionu (Mađarska, Rumunija, Bugarska) i neposredne opasnosti od pojave ove bolesti u našoj zemlji.

Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja koja se prenosi kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom i vodom, odećom i obućom, inficiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, glodarima, insektima.

Za ovo oboljenje ne postoji terapija niti vakcina, a u slučaju pojave bolesti sprovode se radikalne mere uništavanja životinja na zaraženom području.

Izvor: Tanjug

Foto: N1

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар