Prigovori bankama i preko sajta

Sve banke u Srbiji moraće od danas na svojim internet prezentacijama da omoguće klijentima da podnose prigovore, kao i da jasno postave obaveštenje sa informacijama o postupku zaštite prava korisnika, prenosi Tanjug.

„Utvrđena je obaveza finansijske institucije da omogući podnošenje prigovora preko svoje internet prezentacije, i to već na njenoj naslovnoj stranici, kao i da u delu svoje internet prezentacije koji se odnosi na prigovore postavi obaveštenje sa opštim informacijama o postupku zaštite prava korisnika“ – rečeno je u Narodnoj banci Srbije, koja je ujedno i donela ovu odluku.

Takođe, ako je ugovor zaključen „na daljinu“, na primer, korišćenjem mobilnog bankarstva, preko mobilnog telefona, banke i druge finansijske institucije imaju obavezu da omoguće podnošenje prigovora na isti način, preko mobilne aplikacije.

Narodna banka Srbije izjavila je da će te institucije ubuduće biti dužne da u svakom pojedinačnom slučaju izdaju potvrdu o prijemu prigovora, umesto samo po izričitom zahtevu podnosioca prigovora, što je do sada bio slučaj. Time se znatno olakšava klijentima dokazivanje ako žele da nastave postupak podnošenjem pritužbe NBS-u ili pred sudom.

Teodora Petrov (Izvor: Tanjug/RTS)

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар