Vidojković: Kad Vučićeva hipnoza prođe videćemo da ništa nije ostalo

Na desetom protestu „Jedan od pet miliona” u Beogradu, jedini zvanični govornik bio je pisac Marko Vidojković, koji je svoj govor nazvao košmarom koji traje od 1996, “što možda nije dobro , ali je dobro što postoji narod ,koji je naučio da se bori i na ulici i što je kulminacija toga opet na Platou ispred Filozofskog fakulteta”.

This image has an empty alt attribute; its file name is 133-1-1024x680.jpg

Vidojković se osvrnuo na Pravni fakultet u Beogradu, koji je i sam dilomirao, rekavši da je taj fakultet proizveo mnogo antiheroja, mađu kojima i najboljeg studenta u istoriji Pravnog fakulteta, koji šeta po Srbiji i priča kako je sve fenomenalno i pokuša benzinom da ugasi Srbiju koja se upalila.

This image has an empty alt attribute; its file name is 134-1.jpg

“Najbolji student Pravnog fakulteta pokušava da ide okolo i da objašnjava kako je sve super… On koji je prekršio ne znam koliko članova Ustava, da čak i ja pravnička gnjida to znam, on koji krši zakone svakodnevno – mi smo njegovi taoci”, rekao je Vidojković.

This image has an empty alt attribute; its file name is 135-1-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 136-1-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 137-1-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 138-1-1024x768.jpg

“Kad se sve završi, kad Vučićeva hipnoza prođe, videćemo da ništa nije ostalo od ove zemlje, nećemo moći da se osvestimo kad vidimo koliko ponovo mora da se popravlja i gradi”, upozorio je Marko Vidojković.

Vidojković je apelovao na advokate, koje je nazvao dobrom stranom Pravnog fakulteta, da popišu sva krivična dela koja je ova vlast učinila i dodao da nije fan vešala ali je fan zatvora i društveno-korisnog rada za sve koji su kršili zakon.

“Ako treba napravićemo još zatvora… Molim vas, popišite sve, jer gde god se okrenemo je kriminal, zločin i nepravda, to mora da se zapiše… Bela, ne crna knjiga ove vlasti imaće hiljade i hiljade strana. Nemojte da se opuštate kao posle 5. oktobra, jer tek kad on padne, mi počinjemo”, rekao je on.

This image has an empty alt attribute; its file name is 139-1-1024x680.jpg

Marko Vidojković je pozdravio dogovor koji opozicija sprema sa narodom, ali i poručio da ga je narod obavestio da taj ugovor mora da se poštuje i da još uvek važi ono – samo vas gledamo!

This image has an empty alt attribute; its file name is 140-1-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 141-1-1024x768.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 142-1-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 143-1-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 144-1-1024x680.jpg

Protestna šetnja zatim je krenula Vasinom, Makedonskom, Svetogorskom i Takovskom ulicom, gde je ponovo izveden performanans pred zgradom RTS-a, a potom se nastavila ulicom Kneza Miloša i preko Terazija, završila na mestu gde je i počela.

This image has an empty alt attribute; its file name is 145-1-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 146-1-1024x680.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 147-1-1024x680.jpg

Na desetom po redu skupu „Jedan od pet miliona” primetan je bio veći broj nego ranije transparenata sa porukama studenata beogradskih fakulteta.

Osim u Beogradu danas su protesti održani i u Gračanici, Brusu, Aleksandrovcu, Kragujevcu, Pirotu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu i Jagodini, a juče u Nišu, Novom Sadu, Kragujevacu, Čačaku, Kraljevu, Topoli, Aranđelovacu, Smederevu, Negotinu, Šapcu ,Trsteniku, Kruševacu, Vranju, Subotici, Pančevu, Užicu, Boru, Valjevu, Vršcu, Zaječaru,i Loznici.

Slobodan Aleksić, Beograd

Foto: Petar Aleksić / Nebojša Videnov

Написал/ла

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Без коментар

Оставете коментар