Centralni registar stanovništva sledeće godine

Gostujući u emisiji “Presing“ „TV N1“ ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da su sve matične knjige, kao i knjiga državljana, prebačeni u elektronski oblik, te da zahvaljujući e-Upravi građani u više od 1,2 miliona slučajeva nisu bili u obavezi da pribave neki papir.

Ipak, Srbija još uvek nema centralni registar stanovništva, već 13 različitih evidencija u različitim institucijama, naveo je on.

“To jeste rudarski posao, ne bih rekao da je sedam godina nerazumno veliki rok . Morate biti svesni da ne može centralni registar da se uspostavi ako matične knjige ne pređu u elektronsku formu. Bilo je probijanja nekih termina, ali mislim da skladno i uspešno radimo na tom polju”, rekao je Ružić.

Ministar je dodao i da je uspostvaljanje centralnog registra pitanje zakona i tehničke opremljenosti, i da je moguće da taj posao bude završen do kraja godine, ali da ne želi da daje optimistične izjave, već da očekuje da će Srbija iduće godine sigurno imati centralni registar stanovništva.

Branko Ružić je izrazio zadovoljstvo reformom inspekcije, ističući da je pre donošenja novog zakona 2016. godine, preko 67 odsto privrede mislilo da su inspektori kočničari njihovog poslovanja, a sada taj stav ima samo 13 odsto privrednika.

Govoreči o protestima “Jedan od pet miliona” koji se održavaju u desetinama gradova u Srbiji, Ružić je rekao da će očekivanja građana, kao i devetesetih godina prošlog veka biti o izneverena.

Izvor: N1

Foto: Tanjug

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар