Uspostavlja se Front za odbranu reka Srbije

U Pirotu je tokom prethodnog vikenda u organizaciji neformalnog pokreta “Odbranimo reke Stare planine” održan skup aktivista za zaštitu reka Srbije sa ciljem uspostavljanja saradnje i koordinacije budućih aktivnosti.

Dvodnevni sastanak okupio je predstavnike lokalnih inicijativa za odbranu reka iz Pirota, Petrovca na Mlavi, Paraćina, Kraljeva, Užica, Crne Trave, Vlasotinca, Dimitrovgrada i Babušnice, kao i predstavnike Saveza mesnih zajednica Stare planine i udruženja Temska.

U saopštenju pokreta “Odbranimo reke Stare planine” navodi se da je tokom sastanka postignut dogovor o uspostavljanju Fronta za odbranu reka Srbije.

„Front za odbranu reka Srbije uspostavlja se sa ciljem da se zaustavi uništavanje prirodnih resursa Srbije uvažavanjem zahteva da se u najkraćem roku zaustavi izgradnja mini hidroelektrana i otvori javna debata o modalitetima razvoja obnovljivih izvora energije, uz učešće stručne javnosti i svih zainteresovanih strana. Dogovoreno je povezivanje i saradnja svih koji brane reke u Srbiji i koordinisano vršenje pritiska na institucije na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou, uz istovremeno što bolje informisanje građana Srbije“ – stoji u sapoštenju ovog pokreta.

Svim lokalnim inicijativama usmerenim na zaštitu pojedinih područja i reka, kao i zainteresovanim građanima Srbije, upućen je poziv da se priključe i daju doprinos dostizanju gore navedenih zajedničkih ciljeva.

Uspostavljanje Fronta za odbranu reka, kao i namera da se zvanično registruje Savez mesnih zajednica Stare planine, podižu nivo otpora izgradnji MHE na jedan viši organizacioni nivo. Problem derivacionih malih hidroelektrana, osim u Srbiji, zaokuplja pažnju javnosti i u drugim delovima Balkana. Neke od država regiona, poput Albanije, “uvode embargo na izgradnju derivacionih MHE”, stoji u izjavi Janeza Kopača direktora Sekretarijata Energetske zajednice, prenosi Insajder.

Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар