U Srbiji registrovano 5.785 slučajeva morbila

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” od početka oktobra 2017. do februara 2019. godine u Srbiji je registrovano 5.785 slučajeva morbila (malih boginja), a 15 osoba je preminulo od komplikacija uzrokovanih morbilama.

Prema podacima Institua za javno zdravlje prvi smrtni slučaj prijavljen je krajem decembra 2017. godine posle 20 godina, a do kraja aprila 2018. godine prijavljeno je još 14 smrtnih ishoda.

Najmlađa obolela osoba je novorođenče od 15 dana, a najstarija ima 71 godinu, dok je najveći broj obolelih među mlađim od pet i starijim od 30 godina.

Od ukupnog broja obolelih – 33 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 586 obolelih osoba.

Tokom 2017. godine prijavljeno je 707 slučajeva malih boginja, dok je tokom 2018. prijavljeno 5.076 slučajeva. 80 odsto obolelih registrovano je na teritoriji Beograda, Nišavskog, Pčinjskog, Raškog i Jablaničkog okruga.

U januaru 2019. godine prijavljen je jedan slučaj u Aleksincu, a početkom februara jedan slučaj i u Beogradu.

U skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti, koja uključuje prijave sumnje, laboratorijsku dijagnostiku, izolaciju i lečenje obolelih, od 9. oktobra 2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora na teritoriji Srbije. Kako se navodi, intenzivno se vrši i vakcinacija svoh nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 18 godina.

Iz Batuta napominju da mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Srbije.

Teodora Petrov (Izvor: RTS)

Foto: pixabay.com

Написал/ла
Без коментар

Оставете коментар